Quantcast
Ουρές στις εφορίες για να κλείσουν τα λογιστικά βιβλία - enikonomia.gr
share

Ουρές στις εφορίες για να κλείσουν τα λογιστικά βιβλία

δημοσιεύτηκε:

Ουρές από ελεύθερους επαγγελματίες και αμειβόμενους με «μπλοκάκι» που σπεύδουν να κλείσουν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σχηματίζονται καθημερινά στο μητρώο των εφοριών.


Οσοι προχώρησαν σε διακοπή εργασιών μέχρι τις 30 Ιανουαρίου με βάση πραγματικό χρόνο διακοπής 31 Δεκεμβρίου 2016 δεν πλήρωσαν πρόστιμο. Οσοι κλείνουν τώρα τα βιβλία τους με τη συγκεκριμένη ημερομηνία πληρώνουν πρόστιμο100 ευρώ για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τη διετία 2015-2016 105.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έκλεισαν τα βιβλία τους, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα νέα έναρξη επαγγέλματος στον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Εκτός από τους φορολογουμένους που κλείνουν τα βιβλία τους υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να ελιχθούν μέσα στο νέο πλαίσιο, αλλάζοντας τη νομική μορφή της εταιρείας τους ή προχωρώντας στη σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) της εταιρείας του ενός ευρώ που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών και θεωρείται πιο «φθηνή» λύση, καθώς οι μέτοχοι δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές, αφού με το ισχύον καθεστώς στις ΙΚΕ ασφαλίζεται ο διαχειριστής χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι μέτοχος στην εταιρεία.

Η διακοπή εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο μπορεί να γίνει εντός 30 ημερολογιακών ημερών. Αυτό σημαίνει ότι έως τις 30 Ιανουαρίου φορολογούμενοι οι οποίοι ήθελαν να κλείσουν τα βιβλία τους με βάση τον πραγματικό χρόνο διακοπής 31-12-2016 μπορούσαν να το πράξουν χωρίς το παραμικρό πρόστιμο, ενώ από χθες η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2016, κοστίζει 100 ευρώ.

Ωστόσο οι ισχύουσες διατάξεις νόμου επιτρέπουν υπό όρους την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών χωρίς πρόστιμο.

Στον νόμο ορίζεται ότι «φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση μπορούν μέχρι και τις 31.5.2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές, δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή.

Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά, καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι «η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι τις 30.9.2016». Επίσης στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι δηλώσεις έναρξης, μεταβολής, μετάταξης και διακοπής εργασιών, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία υποβολής αυτών έληγε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Πηγή: Έθνος



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.