Quantcast
Τρία κινεζικά funds έρχονται στην Αθήνα - enikonomia.gr
share

Τρία κινεζικά funds έρχονται στην Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Στην Αθήνα καταφθάνουν το αμέσως επόμενο διάστημα τρία μεγάλα κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια, με στόχο επενδυτικά projects που επικεντρώνονται κυρίως σε υποδομές, logistics και εμπορικό real estate.

Η σχετική προεργασία για τις επισκέψεις αυτές έχει ήδη γίνει με επισπεύδοντες τους ίδιους τους ομίλους την κινεζική πρεσβεία, το υπουργείο Οικονομίας αλλά και τα δύο βασικά ελληνοκινεζικά επιχειρηματικά επιμελητήρια.

Στόχος της κινεζικής πλευράς αλλά και της Αθήνας είναι να ωριμάσουν κατά το δυνατόν οι επαφές για τα σχέδια εκείνων των projects που θα μπορούσαν να περάσουν στο στάδιο υπογραφής μνημονίων συνεργασίας έως τον Σεπτέμβριο. Τότε και με ευκαιρία το γεγονός πως η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, αναμένεται να λάβει χώρα η υπογραφή των παραπάνω συμφωνιών και να ξεκινήσει σταδιακά η υλοποίησή τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να έρθει στην Αθήνα αποστολή ανώτατων στελεχών της Dalian Wanda Group Co. Η Wanda είναι ιδιωτικός κινεζικός όμιλος συμφερόντων του επιχειρηματία Γουάνγκ Ζιανλίν, η οποία δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ επιχειρηματικό φάσμα που ξεκινά από τα ακίνητα, τα εμπορικά κέντρα και τον τουρισμό και φθάνει έως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον κινηματογράφο.

Το ενεργητικό της υπολογίζεται πως ανέρχεται στα επίπεδα των 85 δισ. δολαρίων και ο κύκλος εργασιών της στα 40 δισ. Αμέσως μετά και πάντως εντός του Μαρτίου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο του Silk Road Fund.

Πρόκειται για το επενδυτικό ταμείο που έχει συστήσει προς διετίας το Πεκίνο, με μετόχους το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας και την Export Import Bank, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στις χώρες από όπου διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού. Διαθέτει προς επενδύσεις κεφάλαια της τάξεως των 40 δισ. και μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόνομα ή από κοινού με άλλους ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς τα έργα που επιλέγει.

Σύντομα αναμένεται στην Αθήνα και το Global Port Funds, επενδυτικό κεφάλαιο η σύσταση του οποίου ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο Πεκίνο από τους μετόχους του China Cosco Shipping Group και την επίσης κινεζική Greenland Holdings Corp. η οποία είναι εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και διαθέτει ενεργητικό της τάξεως των 58 δισ. δολ. Βασικός της μέτοχος είναι ο Δήμος της Σαγκάης. Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών, σκοπεύουν να επενδύσουν σε πεδία όπως οι αποθηκευτικοί χώροι, τα Logistics, η ανάπτυξη οικιστικών και τουριστικών ακινήτων αλλά και οι χρηματοδοτήσεις, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Να σημειωθεί πως η Cosco απέκτησε πρόσφατα μερίδιο της τάξεως του 10% στην τράπεζα Shanghai Rural Commercial Bank, εισερχόμενη έτσι και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Οπως έχει αποκαλύψει μιλώντας στην «Κ» ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί, «με συντονισμένες ενέργειες των δύο κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών κοινοτήτων, η συνεργασία έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2017, όπου πολλές επιχειρήσεις θα προσέλθουν αναζητώντας συνεργασίες». Οι δύο πλευρές έχουν συγκροτήσει και μια κοινή επιτροπή στην οποία συζητούνται τα βασικά θέματα πολιτικής στην επενδυτική και εμπορική συνεργασία. Το σχετικό χαρτοφυλάκιο χειρίζεται για την ελληνική πλευρά ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ιδιαίτερα δραστήρια στις σχετικές διαβουλεύσεις εμφανίζονται αφενός το Ελληνοκινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο, το οποίο εξέλεξε μάλιστα νέο διοικητικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, και το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.