Quantcast
Ραγδαία αύξηση καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονται στη Βρετανία - enikonomia.gr
share

Ραγδαία αύξηση καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονται στη Βρετανία

δημοσιεύτηκε:

Έχει αυξηθεί σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν αποκτήσει Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (National Insurance Number, NIN) σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων και όπως αυτά μεταφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι ο Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης είναι απαραίτητος για την είσοδο στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου και αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη για τον αριθμό των Ελλήνων που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για απασχόληση.

ΌΠως αναφέρεται στο ενημερωτικό έγγραφο, οι Έλληνες βρίσκονται στη 16η θέση μεταξύ μη Βρετανών πολιτών, όσον αφορά την έκδοση ΝΙΝ για το 2015, ενώ ανέβηκαν στην 13η θέση για το εννεάμηνο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Ειδικότερα, το διάστημα 2008 – εννεάμηνο 2016, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν NIN ανήλθε στις 63.356 άτομα. Κατά τα έτη 2002-2010, ο ετήσιος αριθμός των Ελλήνων που αποκτούσαν ΝΙΝ ήταν περίπου 3.000 άτομα, ενώ πλέον ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί, ανερχόμενος στα 10.000 άτομα περίπου κατ’ έτος.

Κατά το εννεάμηνο 2016 καταγράφεται αύξηση των εγγεγραμμένων κατά 28,98% έναντι του εννεαμήνου 2015. Από την εξέταση των στοιχείων των αντίστοιχων εξαμήνων από το 2008 μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σταθερή τάση μείωσης του αριθμού των εκδοθέντων ΝΙΝ το Β’ τρίμηνο εκάστου έτους έναντι του Α’ τριμήνου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων (περίπου 90% του συνόλου) ανήκει στην ευρύτερη ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζει και η ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών. Κατά φύλο, οι εγγεγραμμένοι το 2015 κατανέμονται κατά περίπου 45% σε γυναίκες και 55% άνδρες.

Όσον αφορά στις περιοχές όπου εγγράφονται, το Λονδίνο αντιστοιχεί στο 44% των συνολικών εγγραφών (στοιχεία 2015), ακολουθούμενο από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας (12%) και τη Σκωτία (8,5%).

Πέραν των παραπάνω στοιχείων, όπως αναφέρεται, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του ΗΒ πραγματοποιεί εκτιμήσεις των εισερχόμενων μεταναστών βάσει εθελοντικής/δειγματοληπτικής καταγραφής τους στα σημεία εισόδου (International Passenger Survey). Βάσει αυτών, εκτιμάται ότι το διάστημα 2008 – 2014, ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν για να εργαστούν ανήλθε στις περίπου 36.000 άτομα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.