Quantcast
Σπυράκη: Στην Ελλάδα τα κονδύλια δεσμεύονται αλλά δεν διοχετεύονται άμεσα στην πραγματική οικονομία - enikonomia.gr
share

Σπυράκη: Στην Ελλάδα τα κονδύλια δεσμεύονται αλλά δεν διοχετεύονται άμεσα στην πραγματική οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Παρεμβάσεις της Κομισιόν ώστε να επισπευστεί η διοχέτευση των Κοινοτικών Κονδυλίων στην πραγματική οικονομία ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνας Κρέτσου.

«Στην Ελλάδα παρουσιάζονται δαπάνες 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016 . Και εσείς ως Κομισιόν είστε ευχαριστημένοι, και η κυβέρνηση μιλά για υπερκάλυψη του στόχου και οι επιχειρήσεις, οι startuppers, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα ψάχνουν να βρουν που είναι τα λεφτά. Τα κονδύλια δεσμεύονται αλλά δεν διοχετεύονται άμεσα στην πραγματική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ.

Η Μαρία Σπυράκη εντόπισε τρία εμπόδια που παρουσιάζονται στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων:

1.Λογιστική και όχι αποδοτική διαχείριση των πόρων

2.Χαμηλές επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας

3.Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων

Ειδικότερα η Μαρία Σπυράκη τόνισε: «Το πρώτο εμπόδιο είναι ότι υπάρχει λογιστική και όχι αποδοτική διαχείριση των πόρων. Υπάρχει δηλαδή απλή επίτευξη των στόχων σε αριθμητικό επίπεδο που συχνά δεν αντιστοιχεί σε εισροή των πόρων στην πραγματική οικονομία. Το δεύτερο εμπόδιο είναι οι χαμηλές επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων. Αν οι αριθμοί έδιναν δουλειές τότε δεν θα είχαμε ανεργία νεανική 45%. Το τρίτο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι καθυστερήσεις που οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων και είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα»

Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ κ. Προέδρε,

Αγαπητή Επίτροπε κυρία Κρέτσου, η διοχέτευση των πόρων από τα ταμεία της Ένωσης στην πραγματική Οικονομία αντιμετωπίζει κατά τη γνώμη μου τρία σημαντικά εμπόδια. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει λογιστική και όχι αποδοτική διαχείριση των πόρων. Υπάρχει δηλαδή απλή επίτευξη των στόχων σε αριθμητικό επίπεδο που συχνά δεν αντιστοιχεί σε εισροή των πόρων στην πραγματική οικονομία. Για παράδειγμα στην Ελλάδα παρουσιάζονται δαπάνες 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016 . Και εσείς ως Κομισιόν είστε ευχαριστημένοι, και η κυβέρνηση μιλά για υπερκάλυψη του στόχου και οι επιχειρήσεις, οι startuppers, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα ψάχνουν να βρουν που είναι τα λεφτά. Τα κονδύλια δεσμεύονται αλλά δεν διοχετεύονται άμεσα στην πραγματική οικονομία.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι οι χαμηλές επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων. Αν οι αριθμοί έδιναν δουλειές τότε δεν θα είχαμε ανεργία νεανική 45%. Στην έκθεση που παρουσιάζει ο κ. L.Van Nistelrooij επισημαίνονται οι ελλείψεις των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Το βέβαιο είναι ότι χρειαζόμαστε βιώσιμες δουλειές για τους νέους μετά την εκπαίδευση ή τη μαθητεία και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Το τρίτο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι καθυστερήσεις που οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων και είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα.

Οφείλουμε να απαντήσουμε με βιώσιμες δουλειές που προκύπτουν από τα κονδύλια της Συνοχής σε συνεργασία σε συμμετοχή χρηματοδότησης εργαλείων όπως είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων του σχεδίου Γιούνκερ. Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις με αληθινές δουλειές. Αυτή είναι η δουλειά μας και είμαι σίγουρη ότι θα εργαστείτε για αυτό».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.