Quantcast
Τσίπρας- Μουσκάτ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει, αν παραμείνει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας - enikonomia.gr
share

Τσίπρας- Μουσκάτ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει, αν παραμείνει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας

δημοσιεύτηκε:

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει και να υπάρξει αν παραμείνει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά τής λιτότητας και τη λογική εξαιρέσεων από το κοινωνικό κεκτημένο, αλλά με την επιστροφή στην ιδρυτική αρχή της αλληλεγγύης και με ένα κοινωνικό πυλώνα ως αναπόσπαστο τμήμα του μέλλοντος της, έστειλαν Αλέξης Τσίπρας και Γιόζεφ Μουσκάτ, ενόψει και τους απολογισμού και της συζήτησης για τα επόμενα βήματα της Ένωσης που θα γίνουν στη Σύνοδο της ΕΕ για την 60η επέτειο της ίδρυσης της, στις 25 Μαρτίου.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Μάλτας -δύο χωρών που μοιράζονται κοινές αγωνίες για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή-, μίλησαν για την αναγκαιότητα να αποκτήσει ένα νέο όραμα η Ένωση και να καταγραφεί στη Διακήρυξη της Συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα. Έστειλαν έτσι και τα ανίστοιχα μηνύματα σε χώρες που δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια θέση και λειτουργούν α λα καρτ απέναντι σε ορισμένες προκλήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το εάν μπορεί η χώρα να προσέλθει στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου έχοντας ολοκληρώσει την αξιολόγηση, τόνισε ότι αυτός είναι ο στόχος και πως είναι απολύτως εφικτό να έχει ολοκληρωθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Εurogroup της 20ης Μαρτίου. Ομοίως σημείωσε ότι ίδιος είναι ο στόχος -και η κυβέρνηση επιμένει σε αυτό-, όσον αφορά και στην ολοκλήρωση της πλήρους αξιολόγησης, για τις τεχνικές λεπτομέρειες για το κρίσιμο θέμα του χρέους, αποφάσεις που, όπως είπε, ξεπερνούν την ευθύνη της Ελλάδας και αφορούν και στα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν και από την πλευρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, εταίρων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, τόνισε ότι πρώτη φορά, μετά από διαδοχικές κυβερνήσεις, μια ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πως αυτή είναι μια αξιολόγηση της νέας ελληνικής κατάστασης που πολλοί πρωθυπουργοί συμμερίζονται.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει με σταθερότητα και αταλάντευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της στο Αιγαίο. «Εξέφρασα την αποφασιστικότητας μας, παρά τις προκλήσεις, να διατηρήσουμε ανοικτά τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με τη γείτονα μας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της»

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για τις προτεραιότητες της προεδρίας της Μάλτας, τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η περιοχή μας, για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή «μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για κοινές προκλήσεις», επισημαίνοντας ιδιαίτερα την προσπάθεια για την αποτελεσματική και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Τόνισε ότι απειλούνται οι κοινές αξίες από την ανεργία και τη συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ότι ανεβαίνει η ξενοφοβία και ο εθνικισμός γιατί πολιτικές δυνάμεις που πρεσβεύουν τέτοιες αντιλήψεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και ανασφάλειας.

Επισήμανε ότι η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕ βρίσκει την Ευρώπη απέναντι σε πολλαπλές αβεβαιότητες και κρίσιμες επιλογές που θα προσδιορίσουν τη συνοχή και τη βιωσιμότητα της ΕΕ. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έχει μικρύνει με την αποχώρηση της Βρετανίας, και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει τεθεί σε αβεβαιότητα. Τόνισε τη σημασία που έχει σε όλο αυτό το πλαίσιο η πρωτοβουλία για την ευρωμεσογειακή σύνοδο, που θα συνεχιστεί με τις προγραμματισμένες συναντήσεις σε Μαδρίτη και Λευκωσία.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη η Ρώμη να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση «αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινός μας μέλλον και η διακήρυξη αυτή να αναδείξει ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και να επαναβεβαιώσει την προσήλωση της ΕΕ στις ιδρυτικές αρχές της και τις αξίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει αν παραμείνει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς και σε μια λογική εξαιρέσεων από το εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο της. Σημείωσε ότι η πολιτική δήλωση της Ρώμης πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία που έκαναν την Ευρώπη ελκυστική, τον εκδημοκρατισμό και τη συνοχή της Ευρωζώνης, την επανεκκίνηση της διαδικασίας οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, την κοινωνική Ευρώπη με πυρήνα έναν νομικά και δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε επιπλέον ότι δεν πρέπει να αποτελεί μοναδικό κριτήριο κατανομής των διαρθρωτικών πόρων το ΑΕΠ μια χώρας και υπογράμμισε ως σημαντικό και το κριτήριο της νησιωτικότητας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη αφενός οι μεγάλοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρώπη που οφείλονται εν πολλοίς στο ότι ακολούθησε πολιτικές σκληρής λιτότητας και έχει σταματήσει να είναι ελκυστική για τους πολίτες της, και, αφετέρου, το δημοκρατικό έλλειμμα, «θα μείνουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις». «Είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις», σημείωσε.

Ο Γιόζεφ Μουσκάτ τόνισε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν πολλές κοινές ιδέες και προσπαθούν να πείσουν άλλους συναδέλφους τους και ότι πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση για το ποια κατεύθυνση πρέπει να επιλέξει η ΕΕ να κινηθεί. «Ένα πράγμα που δεν πρέπει να τεθεί προς συζήτηση, είναι η ανάγκη να υπάρξει ένας κοινωνικός πυλώνας ως αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της ΕΕ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι βρήκε στην Αθήνα κάποιον που συμμερίζεται απόλυτα την άποψη του.

Ο κ. Μουσκάτ είπε ότι η κοινωνική διάσταση είναι θέμα που μπορεί να φέρει κοντά τις χώρες και πως όμως υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν τις δικές τους πολιτικές απόψεις και δεν αισθάνονται την ανάγκη για μια τέτοια εξέλιξη. Πρέπει, είπε, να τους πείσουμε περισσότερο, και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια συμμαχία των πρόθυμων που θέλουν να υπάρξει ένα πραγματικό όραμα μιας κοινωνικής στάσης για καλύτερες θέσεις εργασίας, εκπαίδευσης, αντιμετώπισης της ανεργίας. Σημείωσε ότι αυτά δεν είναι θέματα που στρέφουν τη μια περιοχή εναντίον της άλλης.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν ενόψει δυο πολύ σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ένωσης: πρώτον να δοθεί μια κατεύθυνση στη Ρώμη με βάση αυτά που ανακοίνωσε και σήμερα η Κομισιόν για τη Λευκή Βίβλο, το μέλλον της Ευρώπης και τις πέντε οδούς που θεωρεί ότι μπορεί να ακολουθήσουμε, «ενδεχομένως να υπάρξει και μια έκτη και μια έβδομη οδός». Το δεύτερο είναι η πιθανότητα μιας έκτακτης διάσκεψης κορυφής που πιθανότατα θα συμβεί τον Απρίλιο που θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στον επίτροπο Μπαρνιέ για να διαπραγματευτεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έξοδο της Βρετανίας.

Τόνισε ότι αρνείται την υπόθεση ότι πρέπει να υπάρχει επιλογή ανάμεσα στη δημοσιονομική και κοινωνική υπευθυνότητα, υποστηρίζοντας ότι υπό κανονικές συνθήκες αυτές πρέπει να μπορούν να προχωρούν μαζί. «Η επιλογή είναι να είμαστε υπεύθυνοι και κοινωνικά και οικονομικά. Αυτό πρέπει να υποστηρίζει η Ευρώπη, όχι τη λιτότητα και την παροχή χρημάτων ως φιλανθρωπικά επιδόματα», είπε.

«Απολύτως εφικτή η τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου»

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν μπορεί η Ελλάδα να προσέλθει στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου έχοντα ολοκληρώσει την β’ αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι «είναι στόχος μας», «βρισκόμαστε στη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης του Μάρτη». «Από κει και πέρα», πρόσθεσε, «οι τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση και με το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας της ανάλυσης του χρέους, δηλαδή αποφάσεις που ξεπερνούν την ευθύνη της Ελλάδας και έχουν να κάνουν και με τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν και από την πλευρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είναι λοιπόν θέμα αν ο χρόνος αρκεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να έχουμε και την πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 Μαρτίου». Σημείωσε ότι «εμείς επιμένουμε σε αυτόν τον στόχο, πιστεύουμε ότι είναι εφικτός και σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 25 Μαρτίου να συσκεφτούμε στη Ρώμη με μια έγνοια λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων».

Από την πλευρά του, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός είπε ότι θεωρούσε πως οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους, και πως όμως σήμερα βλέπει μετά χαράς ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Διατύπωσε και την πεποίθηση του ότι αυτή τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής κατάστασης την συμμερίζονται πολλοί συνάδελφοι που βλέπουν ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια τα πράγματα να κινηθούν σωστά.

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την «αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει με σταθερότητα και αταλάντευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της στο Αιγαίο», και εξέφρασε την «αποφασιστικότητα μας παρά τις προκλήσεις να διατηρήσουμε ανοικτά τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με τη γείτονα μας ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «για την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των αρχών καλής γειτονιάς στην περιοχή μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μιας εντεινόμενης αποσταθεροποίησης της περιοχής».

Υπογράμμισαν την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο προκειμένου να προάγει την ειρήνη και σταθερότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει τη στήριξη του στις πρωτοβουλίες της προεδρίας της Μάλτας ώστε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες που συνορεύουν στον Νότο της ΕΕ. Συζήτησαν επιπλέον και για την πορεία των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν εκτενώς και για την προσφυγική κρίση, την πολιτική ασύλου, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές. Τόνισαν την ανάγκη να υπάρχει δίκαιη αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου που να βασίζεται στην αλληλεγγύη και να μην επιβαρύνει μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα εφαρμόζει μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία, της ΕΕ με την Τουρκία, και βρέθηκε μπροστά σε μια δυσκολία που υπερέβαινε τις δυνάμεις της χώρας. Παρά τις δυσκολίες, τόνισε, η κατάσταση σήμερα βρίσκεται υπό έλεγχο, καθώς έχει επιτευχθεί να ελεγχθούν οι ροές στο Αιγαίο, κάτι που πρώτα απ΄ όλα σημαίνει ότι έχουν μειωθεί δραστικά και έχουν σταματήσει οι πνιγμοί ανθρώπων. Σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε μια εγγενή δυσκολία της ΕΕ να παίρνει συλλογικά αποφάσεις και να τις ακολουθούν όλες οι χώρες, καθώς κάποιες χώρες, λειτουργώντας α λα καρτ για ζητήματα που τις συμφέρουν και άλλα που θεωρούν ότι είναι πρόβλημα στην αυλή άλλης χώρας, δεν αναγνωρίζουν την υποχρέωση να συμβάλλουν. Τόνισε ότι αυτό αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για τη συνοχή της Ευρώπης. Σημείωσε ότι η αλληλεγγύη είναι ιδρυτική αξία και δεν μπορεί να μην τη σέβονται όλοι.

Συνολικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι είμαστε σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι έναν χρόνο πριν σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και πως όμως πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα, «αλλά είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι». Σημείωσε ότι πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν και τα δομικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της ΕΕ, και τα οποία θα απασχολήσουν ιδιαίτερα στη Σύνοδο της Ρώμης.

Στον ίδιο αυστηρό τόνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο Γιόζεφ Μουσκάτ, σημείωσε ότι για τη Μάλτα, που έχει δώσει υπόσχεση και την τηρεί, «αλληλεγγύη δεν είναι κάτι που δεν την προσφέρεις όταν το ζητούν οι άλλοι». «Περάσαμε κι εμείς τη μετανατευτική κριση και ξέρουμε τι σημαίνει να σε αφήνουν μόνο σου», τόνισε, σημειώνοντας ότι «εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα σε χώρες όπως η Ελλάδα που περνά μια τέτοια κατάσταση και πιστεύω ότι έχουμε υψώσει το παράστημα μας όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην πράξη».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.