Quantcast
Παπαγγελόπουλος: Αντισυνταγματική η τροπολογία για την αμνήστευση τραπεζικών στελεχών για τα δάνεια - enikonomia.gr
share

Παπαγγελόπουλος: Αντισυνταγματική η τροπολογία για την αμνήστευση τραπεζικών στελεχών για τα δάνεια

δημοσιεύτηκε:

«Αντισυνταγματική» και «επονείδιστη» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, την τροπολογία που είχε ψηφιστεί και προέβλεπε ότι δεν συνιστά απιστία, για διοικήσεις και στελέχη τραπεζών, η σύναψη δανείων με νομικά πρόσωπα αν υπάρχει έγκριση αρμοδίων επιτροπών των τραπεζών και αν τηρήθηκαν κανονιστικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην τροπολογία αυτή, έγινε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου με την οποία κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί τόσα χρόνια δεν βρέθηκαν οι ένοχοι των θαλασσοδανείων και ενώ το πόρισμα Καλούδη παραπέμπει τους πρωταγωνιστές, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

«Το πόρισμα Καλούδη είναι μια εξαίρετη εργασία. Ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έχει μια εξαίρετη πορεία, τον γνωρίζω από χρόνια και έχω παρακολουθήσει την πορεία του, και τότε ήρθε η επονείδιστη τροπολογία και, προκειμένου να τεθεί εκ ποδών το πόρισμα Καλούδη, ψηφίστηκε εκείνη τη νύχτα. Έχω πει πολλές φορές, και θα το ξαναπώ, ότι η τροπολογία αυτή, για μένα, είναι αντισυνταγματική γιατί υποκρύπτει αμνηστία. Ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέσυρε τη δικογραφία από το αρχείο, η οποία εμπλουτίστηκε με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και θα επαναλάβω ότι την αντισυνταγματικότητα δεν την κρίνουν οι εισαγγελείς αλλά τα αρμόδια δικαστήρια και ο νοών νοείτο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Είχε προηγηθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος που είπε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται σε μια στιγμή που εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε να συσχετισθεί η υπόθεση των θαλασσοδανείων των ΜΜΕ και των κομμάτων με το πόρισμα Καλούδη. Ο κ. Νικολόπουλος επικαλέστηκε εξάλλου τα όσα ακούστηκαν στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ και που έκαναν και γνωστό τον τρόπο με τον οποίο οι εισαγγελικοί λειτουργοί έβαλαν στο αρχείο αυτή την υπόθεση. «Ένας εισαγγελικός λειτουργός, ένας ήρωας θα έλεγα, – παρότι οι συγκυβερνήτες Σαμαράς-Βενιζέλος ήθελαν να κουκουλώσουν την υπόθεση και έβαλαν τρεις καψερούς βουλευτές επαρχίας να φέρουν μια τροπολογία και να αθωώσουν τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων εκείνων των τραπεζικών δανείων που καλείται να πληρώσει σήμερα ο ελληνικός λαός – εκείνος λοιπόν ο εισαγγελικός λειτουργός, αντιστάθηκε και στο πόρισμα του πρότεινε 50-60 άτομα να καθίσουν στο εδώλιο, πρώην υπουργούς, τραπεζικά στελέχη, και τώρα κάνουμε τζάμπα μαγκιές» είπε ο κ. Νικολόπουλος.

Σχετικά με το Ερρίκος Ντυνάν


«Οι εισαγγελικές Αρχές είναι αρμόδιες να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες που αναφέρονται στην ένορκη κατάθεση του πρώην προέδρου του “Ερρίκος Ντυνάν”, Ανδρέα Μαρτίνη. Όπως πληροφορούμαι, έχει ήδη διαταχθεί, και αν υπάρχουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, θα καταλογιστούν και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία». Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

«Ο κ. Μαρτίνης στην ένορκη κατάθεση που έδωσε, από τον Κορυδαλλό, κάνει φοβερές καταγγελίες κατά πρώην υπουργών, μιλά για απόρρητο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του “Ντυνάν” και τράπεζας και εμείς δεν μπορεί να σφυρίζουμε αδιάφορα. Πρέπει να δούμε ποια πεθερά υπουργού ήταν αργόμισθη, πώς το “Ερρίκος Ντυνάν” περιήλθε στα χέρα μιας τράπεζας» υποστήριξε ο κ. Νικολόπουλος.

«Η άσκηση των υπερασπιστικών καθηκόντων ενός προσώπου προβλέπεται από τη νομοθεσία. Είναι σύννομη. Μπαίνει το ερώτημα όμως αν το νόμιμο είναι και ηθικό. Θα επικαλεστώ τον Ιμμάνουελ Κάντ (σ.σ Γερμανός φιλόσοφος) αν το νόμιμο είναι και ηθικό. Η ηθική πρέπει να είναι το δόγμα του δικαίου» σημείωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Πρόσθεσε ακόμα ότι, όταν ο ίδιος παραιτήθηκε πρόωρα από τα καθήκοντα του στο δικαστικό σώμα, αντί να ασκήσει τα καθήκοντα του στη δικηγορία, όπως θα μπορούσε να κάνει, προτίμησε «τη μελωδία του δάσους και το ακρογιάλι».

«Η ποινική δίωξη δεν ασκείται από την κυβέρνηση αλλά από τους εισαγγελείς. Για όλα τα στοιχεία που αναφέρεστε, σε περίπτωση που συμβαίνουν, υπάρχουν αρμόδια όργανα να κινηθούν και να ασκήσουν ποινική δίωξη» κατέληξε ο κ. Παπαγγελόπουλος.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.