Quantcast
Θεσσαλονίκη: Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί στην πώληση των ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ - enikonomia.gr
share

Θεσσαλονίκη: Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί στην πώληση των ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ

δημοσιεύτηκε:

Την αντίθεσή τους στην πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φάρμακων (ΜΥΣΥΦΑ) από παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ, εκφράζουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης κρούοντας τον κώδωνα για τους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, όπως λένε, φοβούνται ότι «δεν αποκλείεται να φτάσουμε στο σημείο να δούμε σε σούπερ-μάρκετ ακόμη και προσφορές για δύο ΜΥΣΥΦΑ στην τιμή του ενός ή με την αγορά ενός το δεύτερο δώρο, κάνοντας λόγο για εμπορευματοποίηση της υγείας».

Σημειώνεται ότι μέρος των ΜΥΣΥΦΑ έχει ενταχθεί στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και μπορούν, βάσει απόφασης του υπουργείου Υγείας, να διατίθενται υπό προϋποθέσεις και από τα σούπερ μάρκετ. Το θέμα «ΜΥΣΥΦΑ και ΓΕΔΙΦΑ: απειλές και ευκαιρίες για το φαρμακείο – ΣΥΦΑ: Ο σύμμαχος του φαρμακείου» θα αποτελέσει αντικείμενο στρογγυλού τραπεζιού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου (19.00-21.00)στο πλαίσιο της 4ης επιχειρηματικής διημερίδας με θέμα «Επιχειρηματικές λύσεις και προοπτικές για το φαρμακείο» που διοργανώνει (4-5/3,ξενοδοχείο Porto Palace) ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

«Είμαι αντίθετος στην πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, διότι ο κίνδυνος για την υγεία είναι υπαρκτός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες και ότι ακόμη και το πιο φαινομενικά αθώο, μπορεί να έχει παρενέργειες και να προκαλέσει επιπλοκές στον ασθενή που το λαμβάνει είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με κάποια άλλα. Γι αυτό πρέπει να χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος θα είναι ένας από τους ομιλητές του στρογγυλού τραπεζιού. Παράλληλα όμως, αναφέρει ότι «προς το παρόν ο νόμος που ανοίγει τον δρόμο για την πώληση μέρους των ΜΥΣΥΦΑ και από σούπερ-μάρκετ, δεν εφαρμόζεται, διότι απαιτείται έγκριση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία πρέπει να δηλώσει ότι επιθυμεί να διαθέσει τα φάρμακά της σε σούπερ- μάρκετ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Επιπλέον, τα φάρμακα που διατίθενται εκτός φαρμακείων πρέπει να είναι σε ειδική συσκευασία, να περιέχουν μικρότερη δοσολογία και λιγότερη δραστική ουσία, ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη».

Τέλος, ο κ. Θεοδοσιάδης επισημαίνει: «Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να βάλουν χέρι στον τζίρο των φαρμακείων κι αυτό είναι το οικονομικό κομμάτι για το οποίο παλεύουμε. Ταυτόχρονα υπάρχει και το κομμάτι της υγείας των πολιτών που είναι πολύ σημαντικό, καθώς έχει αποδειχτεί διεθνώς ότι μπορεί να προκύψουν παρενέργειες ακόμη και από τη χρήση ενός απλού παυσίπονου. Συνεπώς, η υγεία δεν μπορεί να εμπλέκεται στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Είναι αδιανόητο να φτάσουμε στο σημείο να δούμε σε σούπερ μάρκετ προσφορές για δύο ΜΥΣΥΦΑ στην τιμή του ενός ή με την αγορά ενός το δεύτερο δώρο».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.