Quantcast
Der Spiegel: Έτοιμο για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το Βερολίνο; - enikonomia.gr
share

Der Spiegel: Έτοιμο για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το Βερολίνο;

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτή σε νέες παραχωρήσεις έναντι της Αθήνας προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο των ατέρμονων διαπραγματεύσεων και να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση φέρεται να είναι η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό επικαλούμενο υψηλόβαθμο έλληνα αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων επέρχεται κινητικότητα. Ο ίδιος ισχυρίζεται μάλιστα ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται «σε απόσταση αναπνοής από την επίτευξη συμφωνίας».

Ελαφρύνσεις έναντι μεταρρυθμίσεων


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δη πριν το 2018. Αυτή θα μπορούσε να έχει τη μορφή μιας αναπροσαρμογής των επιτοκίων αλλά και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Παράλληλα το Βερολίνο εμφανίζεται να μην επιμένει πλέον σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια. Σε αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση αμφιλεγόμενων, όπως αναφέρεται, μεταρρυθμίσεων. Ο αξιωματούχος υποστηρίζει την ίδια ώρα ότι και το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αναγνωρίσει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να συμμετάσχει στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με το Spiegel, για να επιτευχθεί συμφωνία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους: «Η Γερμανία θα πρέπει να καταπιεί και άλλες ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα να δεχθεί και άλλες μεταρρυθμίσεις και το ΔΝΤ να κάνει εκπτώσεις στους αρχικούς του όρους».

Η εναλλακτική, όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, θα ήταν «μια ατέρμονη διελκυστίνδα με πιθανότατα καταστροφικές συνέπειες. Το αργότερο τον Ιούλιο, όταν λήγουν μεγάλα ομόλογα, η Αθήνα δεν θα είχε χρήματα. Το καλοκαίρι η Ευρωζώνη θα βρισκόταν έτσι αντιμέτωπη με μια νέα συζήτηση περί Grexit. Η Ελλάδα ζημιώνεται ήδη από την πολύμηνη καθυστέρηση. Μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε επενδύσεις, ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων δανείων αυξάνεται, οι τραπεζικές καταθέσεις μένουν στάσιμες ή και υποχωρούν».

Μείωση πλεονασμάτων στο 2% μετά το 2020;


Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα προτίθεται να βγει ήδη το 2017 και πάλι για πρώτη φορά στις αγορές. «Επιδιώκουμε καταρχήν μια προσωρινή επιστροφή στις κεφαλαιαγορές», είπε σε συνέντευξή του προς το Spiegel o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε να ισχύσει ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μόνον μέχρι το 2020 και στη συνέχεια να μειωθεί στο 2%. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η ελληνική πλευρά έχει μεταφέρει ήδη τις προτάσεις αυτές στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ενώ «και το Βερολίνο φαίνεται να είναι ανοιχτό» ως προς αυτές.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.