Quantcast
ΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας ηλεκτρικού φορτίου πέραν του 2017 - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας ηλεκτρικού φορτίου πέραν του 2017

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρατείνει το μηχανισμό διακοψιμότητας ηλεκτρικού φορτίου και μετά τον Οκτώβριο του 2017, εφόσον προηγηθεί σχετική συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού κυρία Μ. Βεστάγκερ σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρίας Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την ενδεχόμενη παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας ηλεκτρικού φορτίου στην Ελλάδα.

Στην ερώτησή της η κυρία Σπυράκη ζητά να μάθει με ποιά διαδικασία μπορεί να παραταθεί ο Μηχανισμός Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου έως την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής αγοράς ενέργειας, αλλά και υπό ποιές προϋποθέσεις δύναται να θεσμοθετηθεί ως μόνιμος ο εν λόγω μηχανισμός, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί η συμβολή του στην ασφάλεια του ελληνικού διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι ενώ η Κομισιόν είχε εγκρίνει τη διακοψιμότητα για την Ελλάδα στα τέλη του 2014, η πρώτη πρόσκληση για συμμετοχή στο μηχανισμό δημοσιεύτηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2016, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Στην απάντησή της προς την Μαρία Σπυράκη η Επίτροπος Ανταγωνισμού επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της εύρυθμης αγοράς εξισορρόπησης ηλεκτρικής ενέργειας. Όσον αφορά την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας πέραν του Οκτωβρίου του 2017, η κυρία Βεστάγκερ ξεκαθαρίζει ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να συζητήσει τα σχέδια της με την Κομισιόν και να ζητήσει παράταση του μέτρου.

«Πλέον η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να δοθεί παράταση στο μέτρο και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της χώρας» σχολίασε η κυρία Σπυράκη.

Ολόκληρη η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη και η απάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ έχουν ως εξής:

Ερώτηση:

«Παράταση Μηχανισμού Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου»

«Στις 15.10.2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον Μηχανισμό Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου (διακοψιμότητα) για την Ελλάδα με χρονική διάρκεια τρία έτη από την ημερομηνία της απόφασης. Ωστόσο, η πρώτη πρόσκληση για συμμετοχή στον μηχανισμό δημοσιεύτηκε στις 29.2.2016. Συνεπώς, ο πραγματικός χρόνος εφαρμογής του μηχανισμού θα είναι μόλις 1,5 έτος αντί των προβλεφθέντων 3 ετών.

Έχοντας υπόψη ότι:

• Ο μηχανισμός της διακοψιμότητας, όπως εφαρμόζεται σε 7 Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία) συμβάλλει στη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας στη βάση της αρχής προσφοράς-ζήτησης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής προς τα Κράτη – Μέλη

• η διακοψιμότητα συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια του συστήματος, όπως φάνηκε στις δύο πρόσφατες κρίσεις του ηλεκτρικού συστήματος, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτήθηκε η ενεργοποίηση της, ερωτάται η Επιτροπή:

–​ Με ποια διαδικασία μπορεί να παραταθεί ο εγκεκριμένος Μηχανισμός Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου για τη μεταβατική περίοδο έως την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά;

–​ Υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται να θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός της διακοψιμότητας ως μόνιμος μηχανισμός, καθώς αποτελεί αναγκαίο μέτρο για τη διατήρηση της ευστάθειας του ελληνικού διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος;».

Απάντηση:

«Με την απόφαση της σχετικά με τον ελληνικό μηχανισμό διακοψιμότητας (Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου – ΥΔΦ), η Επιτροπή διαπίστωσε ότι αυτός δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση διότι, βάσει της ανάλυσης της Επιτροπής για την ειδική κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ελληνικό διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα όταν εκδόθηκε η απόφαση, ο μηχανισμός δεν παρείχε πλεονέκτημα στους παρόχους της υπηρεσίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η εν λόγω διαπίστωση ισχύει επί τρία έτη από την ημερομηνία της απόφασης καθώς το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας βρισκόταν σε περίοδο μεταρρύθμισης και οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν εν δυνάμει να μεταβάλουν την εκτίμηση της Επιτροπής.

Δεδομένου ότι η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζει την ανάγκη λήψης οποιουδήποτε ενδεχόμενου μέτρου για τη δυναμικότητα καθώς και χορήγησης κρατικής ενίσχυσης, προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενης της εύρυθμης αγοράς εξισορρόπησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί να παρατείνει την εφαρμογή του μηχανισμού διακοψιμότητας πέραν του Οκτωβρίου 2017, θα πρέπει να συζητήσει τα σχέδιά της με την Επιτροπή.

Η Επιτροπή στη συνέχεια θα εξετάσει κατά πόσον οιοσδήποτε προτεινόμενος μηχανισμός συνεπάγεται κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο της μεταρρυθμισμένης ελληνικής αγοράς και, εάν αυτό ισχύει, κατά πόσον η εν λόγω ενίσχυση είναι συμβατή με τη Συνθήκη. Πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά τον μηχανισμό διακοψιμότητας μπορούν να αναζητηθούν στην τελική της έκθεση για την τομεακή έρευνα σχετικά με τους μηχανισμούς δυναμικότητας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2016».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.