Quantcast
Λύσεις στο ασφαλιστικό των δικηγόρων ζητάει ο πρόεδρος του ΔΣΑ - enikonomia.gr
share

Λύσεις στο ασφαλιστικό των δικηγόρων ζητάει ο πρόεδρος του ΔΣΑ

δημοσιεύτηκε:

Λύσεις σε σωρεία επειγόντων προβλημάτων και ερωτημάτων που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 στους Δικηγόρους και τα οποία επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου προκαλώντας αδικαιολόγητη σύγχυση, ζητεί με επιστολή του προς τον υφυπουργό Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΦΚΑ Α. Μπακαλέξη, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Β. Αλεξανδρής.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Κύριε Υπουργέ,

Από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του ν. 4387/2016 στους Δικηγόρους ασφαλισμένους, έχει προκύψει σωρεία προβλημάτων και αδιευκρίνιστων ερωτημάτων, που επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και προκαλούν αδικαιολόγητη σύγχυση.

Είναι γνωστές οι επιφυλάξεις μας για τη συνταγματικότητα του νέου ασφαλιστικού νόμου, επί των οποίων θα αποφανθεί πλέον η Δικαιοσύνη. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν αμελλητί, αρμοδίως, τα ακόλουθα πρακτικά προβλήματα, λάθη και παραλείψεις, που έχουν πολλαπλώς επισημανθεί από συναδέλφους:

1. Σε πλείονες αμίσθους δικηγόρους εμφανίζονται λανθασμένα στοιχεία μητρώου, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

2. Δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα εκκαθαριστικά, και δεν έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ τα σχετικά ειδοποιητήρια, χιλιάδων συναδέλφων που απασχολούνται τόσο με έμμισθη εντολή όσο και με ελεύθερη δραστηριότητα ή έχουν πολλαπλή απασχόληση.

3.Σε εμμίσθους δικηγόρους. που έχουν μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα χαμηλότερο από το κατώτατο όριο του νόμου από ελεύθερη δικηγορία, έχει εκδοθεί ειδοποιητήριο για την εισφορά από το ελεύθερο επάγγελμα με βάση το κατώτατο πλαφόν, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

4. Σε εμμίσθους δικηγόρους, οι οποίοι έχουν προβεί σε παύση εργασιών στην φορολογική αρχή (για το ελεύθερο επάγγελμα), έχει εκδοθεί ειδοποιητήριο για καταβολή εισφορών από την ελεύθερη δικηγορία, με βάση το κατώτατο πλαφόν.

5. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ο τρόπος καταβολής εισφορών σε περιπτώσεις που ο δικηγόρος αμείβεται από έναν εργοδότη (όχι δικηγορική εταιρεία) με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

6. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πώς θα συμψηφίζονται οι εισφορές δικηγόρων με έμμισθη εντολή με τις παρακρατήσεις που γίνονται κατά τις δικαστικές πράξεις, με αποτέλεσμα στους εμμίσθους δικηγόρους να μην έχει αφαιρεθεί – συμψηφιστεί από την εισφορά που τους βαρύνει το 20% που παρακρατείται από τα γραμμάτια προείσπραξης.

7. Δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για τους δικηγόρους που έχουν ήδη συμπληρώσει 40 και άνω έτη ασφάλισης και δικαιούνται έκπτωσης 50% στην εισφορά της κύριας σύνταξης, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή στην πράξη η έκδοση ειδοποιητηρίων για την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, όπως προβλέπει ο νόμος .

Τα ως άνω προβλήματα αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα καθώς αφορούν την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων, και συναρτώνται με την υποχρέωση καταβολής εισφορών και την διατήρηση ασφαλιστικής ικανότητας.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε όπως δοθούν άμεσα λύσεις στα ζητήματα που επισημαίνονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προ της καταληκτικής προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.