Quantcast
Για τα προβλήματα του κλάδου των περιπτέρων συζήτησαν Σκουρλέτης με αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας - enikonomia.gr
share

Για τα προβλήματα του κλάδου των περιπτέρων συζήτησαν Σκουρλέτης με αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

δημοσιεύτηκε:

Τα προβλήματα του κλάδου των περιπτέρων έθεσε χθες στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Η αντιπροσωπεία του επιμελητηρίου αποτελούνταν από τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, και τα μέλη του ΔΣ του επιμελητηρίου που είναι ο πρόεδρος του Eμπορικού Συλλόγου Αθήνας Νίκος Κογιουμτσής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων Θεόδωρος Μάλλιος, και ο περιπτερούχος, Χρήστος Κοντούρης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σωτήρης Αντωνίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, εξέθεσε στον κ. Σκουρλέτη τα βασικά προβλήματα του κλάδου των περιπτέρων και του εμπορίου ζητώντας να μελετηθούν οι προτάσεις των φορέων τους για συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, όπως είπε, για τον κλάδο των περιπτέρων, «το ΕΕΑ, συνηγορώντας στα αιτήματα των εκπροσώπων του κλάδου, σχετικά με τις ρυθμίσεις επί των θεμάτων Ο.Τ.Α. που προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου, αναμένουμε τη θετική από πλευρά σας αντιμετώπιση».

Από την πλευρά του, ο κ. Μάλλιος αφού κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις του κλάδου, επεσήμανε την ανάγκη διορθώσεων των νομοθετικών ρυθμίσεων ιδίως με την ενοικίαση και διαδοχή των δικαιωμάτων. για τους περιπτερούχους ενοικιαστές, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., Ρύθμιση θεμάτων Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις». Εξέθεσε ακόμη τα προβλήματα που συναντούν οι περιπτερούχοι «από τη μη ελεγχόμενη πρακτική των δήμων είτε πρόκειται για τις κατανομές είτε για τις προκηρύξεις» όπως είπε και ζήτησε να προχωρήσουν λύσεις ώστε να ανοίξουν τα κλειστά περίπτερα.

Ο κ. Κοντούρης εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου των περιπτέρων με τις παρατάσεις στις μισθώσεις, τα τέλη των δήμων, τα πρόστιμα κ.α. και επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους δήμους σε ένα λογικό πλαίσιο που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Νίκος Κογιουμτσής αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται «με τον χαρακτηρισμό όλης σχεδόν της χώρας ως τουριστικής περιοχής» και πρόσθεσε: «αυτός ο χαρακτηρισμός στην ουσία επιτρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της αγοράς αλλά αλλοιώνει και τους όρους ανταγωνισμού του εμπορίου σε βάρος των μικρών εμπόρων».

Επίσης, ζήτησε να γίνει περισσότερο διακριτό στη νομοθεσία ποια καταστήματα ορίζονται ως καταστήματα τουριστικών ειδών δεδομένου ότι η οριζόντια θεώρηση επιτρέπει να ανοίγουν Κυριακές καταστήματα ρούχων, σιδηρικών, μηχανημάτων κ.α.

Ο διάλογος επεκτάθηκε και στο τέλος 5%,που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για του ΟΤΑ, επί του Τζίρου των καταστημάτων για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική. Το τέλος αυτό, όπως είπε ο ίδιος, είναι βραχνάς για τους εμπόρους σε εποχή κρίσης ενώ δεν λείπουν και οι αυθαίρετες αποφάσεις των δήμων.

Ο κ. Σκουρλέτης υποσχέθηκε να μελετήσει τα θέματα που τέθηκαν και θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.