http://www.enikonomia.gr/timeliness/144625,schedio-aspida-gia-5-nisia-pou-apeilei-i-tourkia.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_144625_5b1df8291f-b0470b2736e67430.jpg Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζουν στο ΓΕΕΘΑ για ενδεχόμενη κλιμάκωση -μέχρι θερμού επεισοδίου- από την Τουρκία; Ολα εξετάζονται, τίποτα δεν θεωρείται παράλογο,... 3/13/2017 8:51:00 AM

Σχέδιο-«ασπίδα» για 5 νησιά που απειλεί η Τουρκία

Σχέδιο-«ασπίδα» για 5 νησιά που απειλεί η Τουρκία

Του Πάρι Καρβουνόπουλου


Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζουν στο ΓΕΕΘΑ για ενδεχόμενη κλιμάκωση -μέχρι θερμού επεισοδίου- από την Τουρκία; Ολα εξετάζονται, τίποτα δεν θεωρείται παράλογο, αλλά υπάρχουν και πέντε «υποθέσεις εργασίας» που απασχολούν σοβαρά τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.

Ποια είναι τα πέντε πιο σοβαρά ενδεχόμενα που απασχολούν τους στρατιωτικούς στο Πεντάγωνο;

- Ιμια: Το σενάριο με τα περισσότερα... εισιτήρια

Ολες οι κάμερες και τα μικρόφωνα της Τουρκίας, που ελέγχονται από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, είναι στραμμένα στα Ιμια. Λογικό, λοιπόν, και οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις δύο βραχονησίδες. Εχουν τους λόγους τους. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση οι Τούρκοι έδειξαν ότι έχουν στα σχέδιά τους την αποβίβαση τμήματος κομάντος σε μία από τις δύο βραχονησίδες. Οχι απαραίτητα για να την καταλάβουν. Αρκεί να «καρφώσουν» μια τουρκική σημαία για να βγουν οι σχετικές φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα.

Τη νύχτα της 21ης Φεβρουαρίου υπήρξε σοβαρή προετοιμασία των Τούρκων για μια τέτοια επιχείρηση. Σταμάτησε και λόγω της σοβαρής αντίδρασης που ετοίμασε η Αθήνα, η οποία γνωστοποιήθηκε στον Αμερικανό πρέσβη. Η παρέμβαση των ΗΠΑ ακύρωσε τα όποια τουρκικά σχέδια.

Προτεραιότητα του ΓΕΕΘΑ είναι η αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας των Τούρκων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχουν κανόνες εμπλοκής που πρέπει η πολιτική ηγεσία να αποδεσμεύσει.

- Ζουράφα: Σενάριο έντασης στο ΒΑ Αιγαίο

Στην άλλη άκρη του Αιγαίου υπάρχει μια νησίδα πολύ μικρότερη από τα Ιμια. Η νησίδα Ζουράφα, που βρίσκεται ανατολικά της Σαμοθράκης και βορείως της Ιμβρου. Η έκτασή της είναι μόλις 9 τετραγωνικά μέτρα και η ακτογραμμή της μόλις 32 μέτρα. Αυτή η «κουκκίδα» γης φυσικά έχει υφαλοκρηπίδα και είναι εξαιρετικά σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η Τουρκία πολύ συχνά κάνει στην περιοχή επεισόδια, χρησιμοποιώντας ως «εργαλείο» αλιευτικά σκάφη της, οι ιδιοκτήτες των οποίων -όπως λένε οι φήμες- δεν είναι... απλοί ψαράδες. Συχνά η ένταση γύρω από αυτό το σχεδόν... αόρατο νησάκι είναι πολύ μεγάλη, με ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών να εμπλέκονται σε «αψιμαχίες». Γι’ αυτό και η Ζουράφα αποτελεί ένα σημάδι στον χάρτη του Αιγαίου που οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έχουν σημειώσει με «κόκκινο».

- Παναγιά - Φαρμακονήσι: Σενάριο θερμού επεισοδίου

Οι Τούρκοι έχουν δείξει ιδιαίτερη προτίμηση για εκδήλωση προκλήσεων στο νησάκι Παναγιά -που βρίσκεται δίπλα στις Οινούσσες- και στο Φαρμακονήσι. Στην Παναγιά έχουν καταγραφεί πολλές δεκάδες υπερπτήσεων. Στο Φαρμακονήσι πολύ συχνά τις νύχτες τουρκικά σκάφη προσεγγίζουν κάνοντας «εικονικές αποβάσεις».

Πρόσφατα είχαμε το επεισόδιο με το τουρκικό σκάφος που έκανε πυρά σε απόσταση αναπνοής από το νησί. Το να επιχειρήσουν οτιδήποτε οι Τούρκοι σε αυτά τα δύο νησιά ισοδυναμεί με κλιμάκωση που οδηγεί σε σοβαρό θερμό επεισόδιο. Αιτία είναι ότι και στα δύο νησιά υπάρχουν στρατιωτικές φρουρές, που δεν χρειάζεται να πάρουν οποιαδήποτε διαταγή για να απαντήσουν σε τουρκική πρόκληση που ξεπερνά τα όρια. Εχουν αποδεσμευμένους και... αυτονόητους κανόνες εμπλοκής.

- Καστελόριζο: Σενάριο του διαδικτύου και της... CIA

Η προσπάθεια κατάληψης ενός νησιού όπως το Καστελόριζο, λόγω της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές, είναι ένα σενάριο πολύ δημοφιλές στο ελληνικό διαδίκτυο. Ειδικά σε αυτό που «ελέγχεται» από τους «εθνικιστικούς κύκλους». Το κακό είναι ότι το σενάριο τουρκικής απόβασης στο Καστελόριζο το διαβάσαμε και σε έγγραφα της CIA που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας!

Ηταν έγγραφα της δεκαετίας του 1980 βέβαια, αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους. Το σενάριο μπορεί να ακούγεται υπερβολικό. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, η Τουρκία πάντα εκδηλώνει τις σοβαρές προκλήσεις της έχοντας ένα «νομικίστικο» έστω «περιτύλιγμα». Ακόμη και την εισβολή στη Κύπρο τη «δικαιολογεί» με το επιχείρημα του πραξικοπήματος. Στο Καστελόριζο τι μπορεί να επικαλεστεί; Λογικά τίποτα. Αλλά με την Τουρκία η λογική δεν είχε ποτέ στενή σχέση. Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ήταν πρωθυπουργός. Σύμφωνα με όσα είχε πει, το Καστελόριζο ανήκει... κάπου στη Μεσόγειο!

Πιέστε εδώ και εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ