Quantcast
Σαουδική Αραβία: Ο πρίγκιπας διάδοχος μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Τραμπ - enikonomia.gr
share

Σαουδική Αραβία: Ο πρίγκιπας διάδοχος μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν αναχώρησε σήμερα για τις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε μια «επίσκεψη εργασίας», η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Ο 31χρονος πρίγκιπας, που είναι υπουργός Άμυνας, θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας που συναντάται με τον Τραμπ μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο.

Ο μπιν Σάλμαν «θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ και πολλούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το SPA.

Δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, γιος του βασιλιά Σάλμαν, έχει φήμη μεταρρυθμιστή.

Ο ίδιος εμπνεύστηκε ένα τεράστιο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με την ονομασία «Όραμα 2030» προκειμένου να αναταχθεί η σαουδαραβική οικονομία και να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, η πτώση της τιμής του οποίου έχει οδηγήσει σε δημοσιονομικό κενό και την υιοθέτηση πολιτικής λιτότητας.

Ο πρίγκιπας έχει πλέον γίνει ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου, συγκεντρώνοντας τα πορτφόλια του υπουργού Άμυνας, του δεύτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του ειδικού συμβούλου του μονάρχη.

Επίσης είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης, του οργάνου που εποπτεύει την Saudi Aramco, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία του κόσμου.

Οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, συμμάχων εδώ και περισσότερες από επτά δεκαετίες, επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση, καθώς η Ουάσινγκτον αρνείται μια ευρεία στρατιωτική επέμβαση.

Όμως ο Σουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέρι δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ενισχύσει τη δέσμευσή της προς την περιοχή, κυρίως για να περιορίσει την επιρροή του Ιράν.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.