Quantcast
Φον Οντάρτσα: H Ελλάδα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης όσο παραμένει στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Φον Οντάρτσα: H Ελλάδα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης όσο παραμένει στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

«Έως τώρα η Ελλάδα ανήκει απολύτως στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσο παραμένει στην ευρωζώνη πιστεύω ότι θα εξακολουθήσει να ανήκει. Ιδίως σε θέματα της ευρωζώνης αλλά και του Σένγκεν η Ελλάδα θα κατέχει ένα σημαντικό ρόλο και γι΄ αυτό θα συνεχίσει να είναι μέλος του σκληρού πυρήνα της. Το ενδιαφέρον να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι μεγάλο και επομένως η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει στους σχεδιασμούς μόλις υπάρξει συμφωνία για τη συνέχιση του τρίτου προγράμματος», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νικολάι φον Οντάρτσα, εμπειρογνώμονας για ευρωπαϊκά θέματα του “Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής και Ασφάλειας (Deutsches Institut fur Internationale Politik und Sicherheit) του Βερολίνου, το οποίο είναι σύμβουλος της Μπούντεστακ και της γερμανικής κυβέρνησης.

Σημειώνει ότι συζήτηση για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων δεν είναι νέα και χαρακτηρίζει την Γιούνκερ ως «αντίδραση στο Brexit από την Κομισιόν» και «απειλή προς εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην στενότερη ολοκλήρωση της Ευρώπης», όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερμανός εμπειρογνώμονας το σημαντικότερο για να έχει επιτυχία αυτό μοντέλο των πολλών ταχυτήτων είναι το με ποιον τρόπο «θα προχωρήσει με ομάδες κρατών διατηρώντας ταυτόχρονα την συνοχή της Ευρώπης».

Ο Νικολάι φον Οντάρτσα επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επί του παρόντος παρά μόνον η δήλωση των 4 χωρών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ότι θέλουν να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς όμως να αναφέρουν τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν» και προσθέτει πως πριν τις εκλογές, στην Γαλλία και την Γερμανία, δεν μπορούμε να περιμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αν μάλιστα «η πρόεδρος της Γαλλίας λέγεται Μαρίν Λεπέν τότε όλες αυτές οι συζητήσεις θα αποτελούν παρελθόν», τονίζει στο Πρακτορείο.

Επιπλέον, σημειώνει ότι εκείνο το οποίο χρειάζεται πρωτίστως η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι να βγει από την κατάσταση μόνιμης κρίσης στην οποία βρίσκεται τουλάχιστον από το 2010 με την κρίση της ευρωζώνης, ή με το μεταναστευτικό», καθώς «έχει μεν καταφέρει να τις αντιμετωπίσει, αλλά όχι και να εξαλείψει τις δομικές αδυναμίες».

Ο Νικολάι φον Οντάρτσα πιστεύει, τέλος, ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, μπορεί έχει επιτυχία αν ενταχθούν οι επιμέρους ομάδες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς «για να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης». «Όσο παραμένουν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών δεν υπάρχει κίνδυνος πολυδιάσπασης, αφού οι χώρες θα έχουν και τη δυνατότητα να προσχωρήσουν στον στενότερο πυρήνα της συνεργασίας», σημειώνει, εκτιμώντας ότι «στην πράξη δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργηθεί ένα κρυστάλλινα διαυγές μοντέλο», αλλά «θα υπάρξει μια σταδιακή εξέλιξη».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.