Quantcast
«Κανένας λόγος αλλαγής των στόχων για τα NPLs» - enikonomia.gr
share

«Κανένας λόγος αλλαγής των στόχων για τα NPLs»

δημοσιεύτηκε:

«Κλειδί» για την επιστροφή της εμπιστοσύνης αποτελεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανέφεραν πηγές με γνώση της κατάστασης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και δη το εγχείρημα μείωσης των κόκκινων δανείων, οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι είναι νωρίς ακόμα να εξαχθούν συμπεράσματα για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Όπως επισημαίνεται, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες είναι να κινηθούν επιθετικά για τους στρατηγικά κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που έχουν και δεν πληρώνουν.

Σε ό,τι αφορά στην καθυστέρηση της νομοθέτησης των εκκρεμοτήτων, οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει, αλλά θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Όπως τονίστηκε, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί για μείωση των κόκκινων δανείων και δεν υπάρχουν λόγοι αλλαγής των συγκεκριμένων στόχων. Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι, αλλά και κυρίως ρεαλιστές ως προς την επίτευξη των στόχων υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών και τις αλλαγές που έγιναν, οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι τα στελέχη των τραπεζών πρέπει να είναι «δυνατοί, ανεξάρτητοι και έμπειροι», ώστε να μπορούν να είναι και ανταγωνιστικοί.

Αναφορικά με το θέμα των καταθέσεων επισημαίνεται ότι το 2016 ήταν μια «υποσχόμενη» χρονιά, το 2017 η κατάσταση εμφανίζεται «παγωμένη», υπήρξε μια εκροή καταθέσεων, φαινόμενο που ίσως είναι εποχικό, δεδομένου ότι υπάρχουν και πολλές ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετήσουν οι πολίτες. Αυτό που χρειάζεται είναι «καλά νέα», όπως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για τα stress tests της ΕΚΤ που θα γίνουν το 2018, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς και δεν έχουν αποφασιστεί τα κριτήρια και οι όροι, ενώ σε ό,τι αφορά στην πανευρωπαϊκή bad bank σημειώνεται ότι θα αποτελέσει μια θετική εξέλιξη.

Πηγή: Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.