Quantcast
Παππάς: Είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας - enikonomia.gr
share

Παππάς: Είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι “είναι ώρα αποφάσεων συνολικά για την Ευρώπη” διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία.

“Ο σφιχτός εναγκαλισμός των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με τα συντηρητικά είναι κάτι που τους κοστίζει ακόμη και με όρους επιβίωσης. Και αυτό δεν αφορά όπως φαίνεται μόνο το ελληνικό παράδειγμα, όπου είχαμε το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο στον χώρο από το κέντρο ως τα αριστερά να υφίσταται μεγάλες εκλογικές ζημιές. Βλέπουμε ότι αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και αλλού” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: “Είναι θετικό που δεν υπήρξε η εκτίναξη της ακροδεξιάς που κάποιες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι κατέγραφαν, αλλά νομίζω ότι είναι ώρα αποφάσεων συνολικά για την Ευρώπη”.

Η Ευρώπη, εξήγησε ο υπουργός, “βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι και ή οι ιδέες του μίσους, του διχασμού και της εθνικής αναδίπλωσης θα γίνουν αυτές που θα κυριαρχήσουν ή οι ιδέες της επιστροφής σε πολιτικές συνοχής, αναδιανομής του πλούτου, των κοινωνικών μερισμάτων μέσα στην Ευρώπη θα είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν στα επόμενα βήματα”.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα μπορούσε να πάρει η Νέα Δημοκρατία από τις ολλανδικές εκλογές, ο κ. Παππάς σχολίασε πως είναι προφανές ότι το μοντέλο της γερμανικής Ευρώπης, “ένα μοντέλο που η Νέα Δημοκρατία ασπάστηκε και υπηρέτησε με σθένος” δοκιμάζεται και σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσει είναι “αν επιμένει ότι η Ευρώπη είναι καλώς και αγγελικά πλασμένη και οι πολιτικές που εφαρμόζονται και οι θεσμικές οριοθετήσεις είναι αυτές που θα πρέπει να υπάρχουν ή αν η Ευρώπη έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές”. Και στο παρελθόν και τώρα η Νέα Δημοκρατία “ταυτίζεται με τις επιλογές που δοκιμάζουν τις αντοχές και του κοινού οικοδομήματος και των λαών”, τόνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές, ο κ. Παππάς το χαρακτήρισε “άκαιρο” και υπογράμμισε ότι “οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου εκεί θα μπορεί ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει ποια είναι η παράταξη που βύθισε τη χώρα στην κρίση[…] και ποια η παράταξη που κατάφερε να τη βοηθήσει να ανακάμψει συνολικά”. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι “οι πολίτες θα κρίνουν θετικά και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα είναι νικηφόρο για εμάς”.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές σε πρωτοσέλιδα του Τύπου περί προβληματισμού σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ενημέρωση από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως αυτό το κλίμα επιθυμούν να αναπαράξουν όσοι ποντάρουν στο αδιέξοδο και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει κλίμα αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας”.

“Όσοι επιθυμούν να υπάρξουν αδιέξοδα και ποντάρουν τα πολιτικά τους λεφτά στο στοίχημα ότι θα υπάρξει κρίση, θα τα χάσουν” σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: “οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που συγκυβερνούν είναι συμπαγείς και είναι αποφασισμένες να δώσουν τη μάχη για να βγει η χώρα από την κρίση […] Ας κάτσουν κάποιοι να ελπίζουν πως η συμφωνία θα είναι η ίδια που οι αντιπολιτευόμενοι θα εύχονταν να είχαμε υπογράψει”.

“Είμαστε σε μία διαδικασία τεχνολογικής επανάστασης”

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που αποκόμισε από τη χθεσινή επίσκεψή του στο νομό Σερρών, ο κ. Παππάς σημείωσε πως “είναι μια περιοχή με μεγάλες αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες” και πρόσθεσε: “υπάρχει και το ανθρώπινο δυναμικό και η όρεξη. Χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια στο επίπεδο των υποδομών ούτως ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν οι οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται”.

Ο υπουργός τόνισε πως “η τεχνολογική επανάσταση που αυτή τη στιγμή επισυμβαίνει θα είναι μια επανάσταση που θα αφορά όλους τους πολίτες σε όλη τη χώρα” και επισήμανε την ανάγκη “να μην μείνει μείνει καμία περιοχή μας έξω από τη διασύνδεση υψηλών ταχυτήτων ούτως ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις και αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας”.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Παππάς, “δεν υστερεί σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ιδέες, σε επιχειρήσεις και αυτό που έλειπε κι έχει αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό ήταν ο ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός, να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και σε αυτό το πεδίο, στο πεδίο των τεχνολογιών ούτως ώστε να μπουν μπροστά οι εθνικές προτεραιότητες”.

“Είμαστε σε μία διαδικασία τεχνολογικής επανάστασης”, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε: “Πλέον οι δυνατότητες επικοινωνιών πολλαπλασιάζονται. Δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους μόνο υπολογιστές ή μόνο τηλέφωνα. Θα επικοινωνούν συσκευές. Εχει βελτιωθεί ραγδαία η τεχνολογία των αισθητήρων, άρα μπορούμε σε αυτό το πλαίσιο να βάλουμε πολιτικές και να εφαρμόσουμε, οι οποίες θα βεβαιώσουν ότι όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες θα γίνουν κοινωνοί της αλλαγής αυτής της μεγάλης και θα είναι σε θέση να γευτούν τους καρπούς αυτής της ανάπτυξης. Δεν είναι ένας τομέας ακόμα η τεχνολογία της πληροφορικής και επικοινωνιών. Είναι ο τομέας των τομέων. Με την έννοια ότι κάθε τομέας της οικονομίας μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις νέες δυνατότητες για να γίνει πιο παραγωγικός, πιο αποτελεσματικός”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.