Quantcast
Σπυράκη: Ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα με ενίσχυση τεχνογνωσίας - enikonomia.gr
share

Σπυράκη: Ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα με ενίσχυση τεχνογνωσίας

δημοσιεύτηκε:

Ενίσχυση της τεχνογνωσίας στα Kράτη – μέλη που υστερούν σε τεχνογνωσία στην Κυκλική Οικονομία, όπως είναι η Ελλάδα, ώστε να γίνουν άμεσα επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ζήτησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την ψήφιση δέσμης μέτρων για την κυκλική οικονομία, η κυρία Σπυράκη, αναφέρθηκε:

Α: Στην διαφορά τεχνογνωσίας ανάμεσα στα Κράτη – μέλη και ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η ενίσχυση της τεχνογνωσίας σε όσους υστερούν, όπως η Ελλάδα, και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Β: Στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα επενδύσεις στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας που θα δώσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η ευρωβουλευτής: «Μπορούμε να έχουμε το ίδιο επίπεδο ευημερίας χρησιμοποιώντας μόλις το 10% των πόρων, την ώρα που το 49% του ψωμιού θάβεται στις χωματερές μαζί με απορρίμματα που περιέχουν πολύτιμα υλικά, ενώ από την ευρωπαϊκή αγορά λείπουν υλικά για ανακυκλώσιμες συσκευασίες».

Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Τα μέτρα για την κυκλική οικονομία, που υιοθετήσαμε σήμερα, δίνουν ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες των χωρών μας, ότι η γραμμική Οικονομία παρέρχεται και η κυκλική Οικονομία έρχεται. Ναι, μπορούμε πράγματι να έχουμε το ίδιο επίπεδο ευημερίας χρησιμοποιώντας μόλις το 10% των πόρων. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη διαφορά τεχνογνωσίας ανάμεσα στα Κράτη – μέλη. Για παράδειγμα, η κυκλική οικονομία αποτελεί καθημερινότητα στη Φινλανδία αλλά σχεδόν άγνωστο όρο στην Ελλάδα. Και είναι απαραίτητο να βρούμε άμεση πρόσβαση σε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.

Πράγματι, το 49% του ψωμιού καταλήγει στα σκουπίδια. Στις χωματερές θάβονται πολύτιμα υλικά και μόλις το 1/3 των σκουπιδιών ανακυκλώνονται στην ΕΕ. Τί κάνουμε για αυτό; Χρειαζόμαστε επενδύσεις στα κράτη μέλη που υστερούν με σαφή προσανατολισμό στην κυκλική Οικονομία που θα δώσουν κέρδη και κυρίως δουλειές. Για παράδειγμα λείπουν από την ευρωπαϊκή αγορά ανακυκλώσιμα υλικά για συσκευασίες. Χρειαζόμαστε κυρίως τους πολίτες μαζί μας. Να στηρίξουν την κυκλική Οικονομία με ευθύνη και ευαισθησία, με την απόλυτη αίσθηση ότι ο πλανήτης δεν μας ανήκει.

Σας ευχαριστώ πολύ».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.