Quantcast
Αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι προσφυγικές ροές στη Χίο - enikonomia.gr
share

Αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι προσφυγικές ροές στη Χίο

δημοσιεύτηκε:

Εκατόν δύο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 18 Μαρτίου 2017, στη Χίο, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, στην περιοχή του Βροντάδου και έξω από το λιμάνι της Χίου, όπως μεταδίδει το astraparis.gr.

Στο πρώτο περιστατικό 38 άτομα περί τις 6.30 το πρωί αποβιβάστηκαν στην περιοχή της ταβέρνας “Μουριά”, ενώ λίγο αργότερα το ρουμανικό σκάφος της Frontex προέβη σε διάσωση άλλων 64 προσφύγων και μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή έξω από το λιμάνι της Χίου.

Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο Χίου και στη συνέχεια στην ΒΙΑΛ για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Με τις σημερινές αφίξεις ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, που έφτασαν στο νησί από την προηγούμενη Κυριακή ανέρχεται σε 203 άτομα.

Εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου Χίου από την αρχή του 2017 και έως σήμερα έχουν φτάσει στη Χίο 1.030 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 318 τον Ιανουάριο, 275 τον Φεβρουάριο και 437 τον Μάρτιο έως σήμερα.

Παρατηρείται, δηλαδή, μια εντυπωσιακή αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών τον Μάρτιο και μάλιστα ευθύς ως βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, ενώ δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει ότι η αύξηση των ροών συμπίπτει με την έξαρση της ρητορικής της Τουρκίας για την συμφωνία του Μαρτίου 2016, καθώς και της επίθεσης Τούρκων αξιωματούχων σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί από προβληματισμό έως ανησυχία, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές οι ροές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την διεκπεραίωση με καλύτερους ρυθμούς των αιτημάτων ασύλου και την σχετική αποσυμφόρηση των δομών της ΒΙΑΛ και της Σούδας.

Αν, λοιπόν, συνεχισθούν οι ροές με τους ρυθμούς των τελευταίων ημερών, τότε μετά βεβαιότητος θα επανέλθει η Χίος στην προτέρα κατάσταση με υπερπλήρεις τις δομές της Σούδας και της ΒΙΑΛ με ό,τι αρνητικό τούτο συνεπάγεται.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.