Quantcast
Κύρκος: Να μην δαιμονοποιούμε την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων - enikonomia.gr
share

Κύρκος: Να μην δαιμονοποιούμε την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρώπη πρέπει να βγει από την «ισορροπία του βάλτου» και να προχωρήσει με «εμβάθυνση» των πολιτικών της και με νέες ισορροπίες μεταξύ των θεσμών της, ώστε «οι καρποί αυτών των πολιτικών να φτάσουν στους πολίτες». Αυτό θα είναι το «πραγματικό χτύπημα» στους ακροδεξιούς και τους εθνολαϊκιστές, οι οποίοι δεν έχουν επεξεργαστεί καμιά πολιτική αρκούμενοι να επαναλαμβάνουν ότι πρέπει «να επιστρέψουμε στα εθνικά σύνορα», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, με αφορμή τα 60 χρόνια της ΕΕ και την παρουσίαση των πέντε σεναρίων για το μέλλον της από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το θέμα δεν είναι να δαιμονοποιήσουμε την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων», σημειώνει. Αν δεν μπορούμε να πάμε τώρα στο ομοσπονδιακό μοντέλο όλοι μαζί, όπως θέλουμε, εμείς οι σοσιαλιστές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που θα προχωρήσουν πιο μπροστά ως πιο ισχυροί, όχι μόνον δεν θα αποκλείσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, αλλά θα τα βοηθήσουν στην πορεία για τη μελλοντική ένταξή τους.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα σενάρια προκειμένου να μετάσχει στη συνδιαμόρφωσή τους και μάλιστα, σε ορισμένες κοινές πολιτικές, όπως στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα μπορεί να προπορευτεί, δεδομένων των υψηλών δαπανών της και της δύσκολης γειτονίας της με την Τουρκία. Ο κοινωνικός πυλώνας τον οποίο ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Πρόεδρος Γιούνκερ είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας, καθώς θα προσδιορίσει το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης στο μέλλον, μέσω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της απασχόλησης και του κράτους πρόνοιας.

Ο κ. Κύρκος επισημαίνει ότι πρέπει να βγούμε από τη λογική του πάρε-δώσε των αξιολογήσεων και να προχωρήσουμε, υλοποιώντας σοβαρές μεταρρυθμίσεις, στην ανανέωση του παραγωγικού μας μοντέλου και στην άρση των διοικητικών βαρών, που διώχνουν τις επενδύσεις.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας Ποταμιού-ΠΑΣΟΚ το βλέπει απομακρυσμένο, επικρίνοντας την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά για «σύγχρονη, λαϊκιστική αντίληψη», ενώ πιστεύει ότι το Ποτάμι πρέπει να συνεργαστεί με Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση.

Για τις εκλογές, λέει, «έχουμε καιρό»…


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.