Quantcast
Η αβεβαιότητα πλήττει την ελληνική οικονομία τονίζουν Citi και HSBC - enikonomia.gr
share

Η αβεβαιότητα πλήττει την ελληνική οικονομία τονίζουν Citi και HSBC

δημοσιεύτηκε:

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Citi και της HSBC για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – εταίρων, με την HSBC ωστόσο να επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στην οικονομία.

Οι αναλυτές της Citi σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, υπογραμμίζουν ότι το κλίμα παραμένει πιο εποικοδομητικό σχέση με το αντίστοιχο του Δεκεμβρίου 2016 και του Ιανουαρίου 2017, κάτι που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης πριν από τον Ιούλιο, που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις.

Οι αναλυτές της Citi θεωρούν πιο πιθανή την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup τις 22 Μαΐου, ενώ στο σημείωμα της HSBC σημειώνεται ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία, ωστόσο, πιθανότατα, όχι στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας δεν δίνουν πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες, δεν βλέπουμε κίνητρα για το κυβερνών κόμμα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Αντίθετα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έφερνε φρέσκο χρήμα, βοηθώντας στην τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης».

Παράλληλα σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο η HSBC προειδοποιεί ότι περαιτέρω παράταση των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει πολύ κοντά στο όριο του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει υποχρεώσεις περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και σε ιδιώτες πιστωτές.

Επιπλέον επισημαίνει ως εστία ανησυχίας τον κίνδυνο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περιπλοκές, δεδομένου ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν συνδέσει τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.