Quantcast
Κύρτσος: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του κ. Ντάϊσελμπλουμ - enikonomia.gr
share

Κύρτσος: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του κ. Ντάϊσελμπλουμ

δημοσιεύτηκε:

«Απαράδεκτες οι δηλώσεις του κ. Ντάϊσελμπλουμ, τις καταδικάζω χωρίς πρόβλημα, αλλά να δούμε και το παρασκήνιο και την πολιτική που παίζεται» είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο οποίος για την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα παρατήρησε πως «δεν μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση από τη ΝΔ να μετατραπεί σε δεκανίκι».

«Έκανε μια δήλωση απρεπή βέβαια που δεν απευθυνόταν, όμως, στις χώρες, έλεγε ορισμένους γενικούς κανόνες» σχολίασε ο κ. Κύρτσος για τον κ. Ντάϊσελμπλουμ, διευκρινίζοντας ότι ήταν παρών και τον άκουσε. «Απαράδεκτη η δήλωση, αλλά τώρα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, διότι ο κ. Ντάϊσελμπλουμ φτάνει στο τέλος της θητείας του. Ούτως ή άλλως, την 1η Ιανουαρίου του 2018 λήγει η θητεία του. Ηττήθηκε κατά κράτος το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, θα περιμένουμε τώρα 2-3 μήνες να δούμε ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης στην Ολλανδία. Αν δεν είναι υπουργός Οικονομικών, που είναι και το πιθανότερο, τότε μάλλον θα σταματήσει να είναι και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ» πρόσθεσε.

Στην περίπτωση αυτή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ μπορεί να είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, αλλά αυτό είναι δύσκολο επειδή είναι κεντροδεξιός και οι σοσιαλιστές θα πιέσουν να είναι κεντροαριστερός. Ο πιθανότερος κεντροαριστερός -κατά τον κ. Κύρτσο- είναι ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, ο οποίος, όμως, θεωρεί ότι η Ελλάδα κακώς στηρίζεται και ότι πρέπει να βγει από το ευρώ. «Δηλαδή, θα φτάσουμε σε ένα σημείο να αναπολούμε τον σκληρό Ντάϊσελμπλουμ» σημείωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Επομένως, απαράδεκτες οι δηλώσεις του, τις καταδικάζω χωρίς πρόβλημα, αλλά να δούμε και το παρασκήνιο και την πολιτική που παίζεται».

Ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής, το Σάββατο στη Ρώμη, επισήμανε ότι η Ευρώπη διάγει περίοδο υπαρξιακής κρίσης. «Το Brexit είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι όποιος μπαίνει στην ΕΕ δεν βγαίνει, τώρα όλα παίζονται. Έχουμε διάφορες προκλήσεις κυρίως από την πλευρά της άκρας δεξιάς. Θα δοθεί μάχη μέχρι το τέλος του 2017 αρχές του 2018, μια μάχη για να δούμε αν τελικά υπάρχει η ΕΕ και ποια είναι η προοπτική της» εξήγησε.

Σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο ο κ. Κύρτσος επικαλέστηκε συζήτηση με Βρετανό αξιωματούχο του ΝΑΤΟ -λίγες ώρες πριν το χτύπημα- ο οποίος επισήμανε ότι έχει μέλλον η ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη, είναι μεγάλη η πρόκληση και είτε συμμετέχει στην ΕΕ μια χώρα, είτε όχι, η πρόκληση είναι κοινή και απαιτείται συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε: «Η μεγάλη καθυστέρηση δημιουργεί ένα κλίμα οικονομικής αστάθειας. Μετά αυξάνονται οι απαιτήσεις ορισμένων εταίρων και πιστωτών και φυσικά έχουμε ένα χρονικό όριο, θα πρέπει να συνεννοηθούμε μέχρι τον Μάϊο για να μας δώσουν κάποια λεφτά τον Ιούνιο και να επιστρέψουμε 7 δισ. ευρώ, από αυτά που χρωστάμε, τον Ιούλιο. Αν δεν προλάβουμε αυτές τις προθεσμίες, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, με την έννοια ή θα πέσουμε έξω, οπότε θα έχουμε πιστωτικό γεγονός, ή θα τραβήξει η κυβέρνηση όλο το χρήμα που υπάρχει από την αγορά με διάφορους τρόπους για να βρει αυτά τα 7 δισ. που θα πρέπει να δώσει στους πιστωτές. Και τα δύο μέρη δυσκολεύονται να συμφωνήσουν, αλλά με τη στάση τους μας στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να συμφωνήσουν και ότι είναι αποφασισμένοι να συμφωνήσουν».

Σε ερώτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα και την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να τα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία επισήμανε. «Τα αντίμετρα είναι όπως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο ποτέ δεν υπήρξε, το παράλληλο πρόγραμμα, που θα κάλυπτε τις συνέπειες του τρίτου Μνημονίου, που κι αυτό, ουσιαστικά, δεν υπήρξε. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Καταλαβαίνω τη ανάγκη πολιτικών ελιγμών από την κυβέρνηση. Είναι σε δύσκολη δημοσκοπική και πολιτική θέση, αλλά, προφανώς, δεν μπορεί να περιμένει από τη ΝΔ να μετατραπεί σε ένα δεκανίκι. Αν το ήθελε αυτό, θα έπρεπε να είχε κάνει τα κατάλληλα ανοίγματα εδώ και μήνες».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.