Quantcast
Tροπολογία για τη λειτουργία της ταχυδρομικής αγοράς - enikonomia.gr
share

Tροπολογία για τη λειτουργία της ταχυδρομικής αγοράς

δημοσιεύτηκε:

Τροπολογία σχετικά με τη λειτουργία της ταχυδρομικής αγοράς όπου ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού του καθαρού κόστους παροχής καθολικής υπηρεσίας κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες στο νομοσχέδιο για τα «Μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση καθορίζεται η διαδικασία υπολογισμού του καθαρού κόστους παροχής καθολικής υπηρεσίας και η διαδικασία αποζημίωσης του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας κατά τη μεταβατική περίοδο των ετών 2013-2015.

Η ως άνω ρύθμιση είναι απαραίτητη για την αποζημίωση του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας για την παροχή των ταχυδρομικών υπηρεσιών του προσέφερε κατά το οικείο χρονικό διάστημα.

Η εν λόγω ρύθμιση, περαιτέρω, βρίσκεται σε συμφωνία με την απόφαση C(2014)5436 final της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μετά από αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, έκρινε ότι είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο, για μία μεταβατική περίοδο δύο 2013-2014 ή τριών ετών 2013¬2015, η χρηματοδότηση του καθαρού κόστους της καθολικής υπηρεσίας απευθείας από κρατικούς πόρους, μέχρι τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποζημίωσης στο οποίο να συμμετέχουν και οι φορείς παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται εντός του πεδίου της καθολικής υπηρεσίας.

Ορίζεται, για την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας των ετών 2013. 2014 και 2015, μεταβατικό στάδιο, για το οποίο ο Φορέας Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (Φ.Π.Κ.Υ.) υποβάλλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), εντός της ρητά οριζόμενης προθεσμίας, τον υπολογισμό του καθαρού κόστους παροχής της καθολικής υπηρεσίας. Το ανώτατο όριο του επαληθευμένου, από την Ε.Ε.Τ.Τ.. καθαρού κόστους παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, το)ν μνημονευόμενων ετών, ορίζεται στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ ανά έτος. το οποίο καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Υ.Γ.Ο.Σ.) και αποδίδεται απευθείας στο δικαιούχο Φ.Π.Κ.Υ.. Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με κ.υ.α., της διαδικασίας απόδοσης του εν λόγω κόστους καθολικής υπηρεσίας (χρόνος και τρόπος απόδοσης, απαιτούμενα δικαιολογητικά, κ.λπ.).

Η νέα Σύμβαση ανάθεσης παροχής καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Φ.Π.Κ.Υ. έχει αναδρομική ισχύ, από 19 Απριλίου 2015. Ορίζεται ότι, το καθαρό κόστος καθολικής υπηρεσίας, όταν υπερβαίνει το 1% των εσόδων του Φ.Π.Κ.Υ. από την παροχή καθολικών υπηρεσιών, αποτελεί «άδικη οικονομική επιβάρυνση», οπότε το επαληθευμένο, από την Ε.Ε.Τ.Τ., καθαρό κόστος, με την ειδικότερη αναφορά για την ως άνω χρονική περίοδο, αποζημιώνεται στο σύνολο του. Σε αντίθετη περίπτωση, επιβαρύνεται αποκλειστικά ο Φ.Π.Κ.Υ..
Από τις διατάξεις της τροπολογίας, προκαλείται, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, δαπάνη συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. από την κάλυψη του καθαρού κόστους παροχής της καθολικής υπηρεσίας του Φ.Π.Κ.Υ. των ετών 2013, 2014 και 2015 (15 εκατ. ευρώ ετησίως κατ’ ανώτατο όριο).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.