Quantcast
Αγωνία Γιούνκερ για τη συρρίκνωση της οικονομίας- Θέλει συμφωνία στις 7 Απριλίου - enikonomia.gr
share

Αγωνία Γιούνκερ για τη συρρίκνωση της οικονομίας- Θέλει συμφωνία στις 7 Απριλίου

δημοσιεύτηκε:

Συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Εurogroup της 7ης Απριλίου θέλει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προφανώς γιατί βλέπει την ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα μόλις η κυβέρνηση είναι έτοιμη.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες το βράδυ όλο το πακέτο της αξιολόγησης ήταν ανοιχτό, στις Βρυξέλλες μιλούν για σημαντική πρόοδο, λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, που είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο Πέμπτη.

Αναφερόμενος στις τετραήμερες διαπραγματεύσεις της περασμένης βδομάδας στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε χθες ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ζητήματα-«κλειδιά» της δεύτερης αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης συνεχίζονται από τις έδρες και εναπόκειται τώρα στις δύο πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα με στόχο τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε την απαντητική επιστολή Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία θέτει ως ραντεβού για τεχνική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Εurogroup της 7ης Απριλίου και καλεί τις δύο πλευρές να εργαστούν υπεύθυνα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς εάν η αναφορά του κ. Γιούνκερ σε συγκεκριμένη ημερομηνία είναι τυχαία ή προϊόν ανησυχίας του για τις αρνητικές επιπτώσεις της καθυστέρησης της αξιολόγησης στην πραγματική οικονομία, η απάντηση του εκπρόσωπου ήταν αποκαλυπτική: «Ο πρόεδρος δεν λέει τίποτα στην τύχη, όταν μιλάει ζυγίζει κάθε του λέξη».

Το επόμενο σημαντικό ραντεβού είναι η συνεδρίαση των τεχνοκρατών του ΕWG, την Πέμπτη, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξουν θετικές εξελίξεις από το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, εάν και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στις 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι διαπραγματεύσεις της περασμένης βδομάδας βοήθησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ξεκαθάρισμα του τοπίου με αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να γνωρίζει αυτό που πρέπει να κάνει. Επειδή ακριβώς σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος εκτιμάται ότι από τη στιγμή που οι επικεφαλής επιστρέψουν στην Αθήνα μπορεί να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μέσα σε πολύ λίγα 24ωρα, δηλαδή πριν από το Εurogroup της Μάλτας. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, γιατί θα μπορούσε να επιτευχθεί προσέγγιση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους με το ΔΝΤ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού (21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον).

Τα δύο δυσκολότερα ζητήματα που έχουν απομείνει είναι τα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, υπήρξε σαφέστατη προσέγγιση την περασμένη βδομάδα σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Στο θέμα των εργασιακών οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ, το οποίο δεν συναινεί, τουλάχιστον προς το παρόν, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση για τη ΔΕΗ ζητώντας την πώληση εργοστασίων της εταιρίας.

Στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή την πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα μέτρα, ωστόσο επισημαίνουν ότι το άνοιγμα της αγοράς είναι θεσμική υποχρέωση της Ελλάδας εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης της εταιρίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή και χωρίς το Μνημόνιο πάλι πρέπει να μειωθεί το μέγεθος της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.