Quantcast
Χαρίτσης: Θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - enikonomia.gr
share

Χαρίτσης: Θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

δημοσιεύτηκε:

«Υπάρχει μια ευρύτατη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την οποία θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις επισημάνσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα στα τέλη του 2016 ήταν μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

“Βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας, το προηγούμενο διάστημα, ήταν η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ΕΤΕπ. Και αυτό όντως αποτυπώνεται σε νούμερα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν. Εμείς προχωρούμε σε έναν κοινό σχεδιασμό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για συγκεκριμένα έργα, τα οποία έχουμε ανάγκη να υλοποιηθούν αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουμε από τα κανονικά προγράμματα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, μετά τη συνάντησή του, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτή πόλη” Ρία Καλφακάκου.

Ως παραδείγματα τέτοιων έργων ανέφερε τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη βόρεια Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες δεν περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένα επιμέρους έργα. “Προχωρούμε και σε ευρύτερες συνεργασίες, όπως είναι για παράδειγμα το Ταμείο Συμμετοχών το οποίο ανακοινώσαμε, υπογράψαμε και τη σχετική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο παρουσία και του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του κ. Χόιερ, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. ‘Τρέχει’ αυτό το ταμείο, λοιπόν, το οποίο δίνει τη δυνατότητα και πάλι σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια από ξένους επενδυτές μέσα από αυτό το ταμείο, στο οποίο συνεισφέρει σημαντικά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα μας βοηθήσει, θα συμβάλλει χρηματοδοτικά και στο νέο ταμείο “Εξοικονομώ”, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, ένα ταμείο που είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα αναθερμάνει και τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος όλοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ειδικά μέσα στην κρίση υπέστη μια μεγάλη καθίζηση” πρόσθεσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.