Quantcast
Βόζεμπεργκ: Στο ναδίρ οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας - enikonomia.gr
share

Βόζεμπεργκ: Στο ναδίρ οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν και στο ενδεχόμενο το φετινό καλοκαίρι να αποδειχτεί εξαιρετικά θερμό λόγω του προσφυγικού, αναφέρεται η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βοζεμπεργκ, σε αποκλειστική της συνέντευξη προς το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει τον επικίνδυνο δρόμο στον οποίο έχει εισέλθει ο Ερντογάν και εξηγεί στο ΑΠΕ, τους λόγους για τους οποίους οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ φαίνονται στην παρούσα φράση να είναι στο ναδίρ.

Το φετινό καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα είναι θερμό από την άποψη της προσφυγικής κρίσης;

Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις, αλλά αν πάρουμε σοβαρά τις απειλές Ερντογάν μπορούμε να πούμε ότι ενδεχομένως θα είναι εξαιρετικά θερμό. Αν πάλι δεν τις πάρουμε σοβαρά αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε κανενός είδους καθησυχασμό, διότι ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης απρόβλεπτος, ο οποίος παίζει εσωτερικά παιχνίδια στο εξωτερικό. Οι απειλές του είναι στο ανώτατο επίπεδο. Απειλεί την Ευρώπη με ροές εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών και εκβιάζει με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Τέλος να μην ξεχνάμε ότι αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι θερμό όχι μόνο λόγω του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, αλλά και σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία καθώς και με τις ανακατατάξεις που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχετε κάποια εικόνα αν ο αριθμός 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, στον οποίο αναφέρθηκε ο Ερντογάν, έχει κάποια βάση;

Ο Ερντογάν έχει δείξει ως τώρα ότι αυτά που κάνει έχουν ένα στόχο, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι έτοιμος να τορπιλίσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη. Και αυτό διότι η χώρα του παίρνει πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα κονδύλια που δίνονται για το προσφυγικό. Αυτά ορθώς δίδονται. Έχω την εντύπωση ότι οι απειλές που εκστομίζει τον τελευταίο καιρό σχετίζονται με το δημοψήφισμα και με τη θέση ισχύος που θέλει να εδραιώσει. Δεν είναι άμεσος ο κίνδυνος, αλλά πρέπει να επαγρυπνούμε.

Για την ελληνική διπλωματία πάντως το ευκταίο ήταν και είναι να έχει η Τουρκία ευρωπαϊκή προοπτική. Στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκετε, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, λέγεται πλέον ανοικτά αυτό που μέχρι πρότινος δεν λεγόταν. Δηλαδή ότι η Τουρκία δεν έχει καμία προοπτική ένταξής στην ΕΕ. Εσείς πώς τοποθετείστε;

Είναι σωστό ότι δεν ελέγετο επισήμως, αλλά ο Ερντογάν υπερέβη τον τελευταίο καιρό τα αποδεκτά όρια. Δεν μπορείς για παράδειγμα να εξυβρίζεις φασίστες τους Ολλανδούς που είναι η πρώτη επενδυτική δύναμη στην Τουρκία. Δεν μπορείς να επιτίθεσαι κατ΄ αυτό τον τρόπο στη Γερμανία. Μάλλον έχει χάσει τον έλεγχο και γι΄ αυτό η Ευρώπη αποφάσισε να αντιδράσει. Τα έβαλε με τις μεγάλες δυνάμεις που τώρα ίσως αντιλαμβάνονται καλύτερα τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πάντοτε επιζητούσε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι της Τουρκίας.

Τι προοπτική έχουν πλέον οι σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας;

Πρέπει ο ίδιος ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τι θέλει. Θέλει πραγματικά να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρώπη ή θέλει να χρησιμοποιεί την Ευρώπη για να επιτύχει προσωπικές επιδιώξεις;

Είναι δύσκολο να είναι κάποιος στην ΕΕ χωρίς να θέλει να τηρεί τους διεθνείς κανόνες. Ασφαλώς θα μας συνέφερε μια εξευρωπαϊσμένη Τουρκία, αλλά είναι άλλο θέμα το τι είναι συμφέρον και άλλο το τι είναι εφικτό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.