Quantcast
Εννέα κατηγορούμενοι για την υπόθεση των ρωσικών αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών - enikonomia.gr
share

Εννέα κατηγορούμενοι για την υπόθεση των ρωσικών αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών

δημοσιεύτηκε:

Της Άννας Κανδύλη

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται με το υπ΄αριθμό 621/2017 βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, συνολικά εννέα άτομα για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς OSA AMK.

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι: ο Αντώνης Κάντας, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο Γιάννης Σμπώκος, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και οι επίσης τραπεζίτες Σπύρος Μεταξάς και Φάνης Λυγινός. Για τον τελευταίο, διατηρεί σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του.

Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές αποφαίνονται να μην γίνει κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε δύο άτομα ενώ παύει την ποινική δίωξη για επιμέρους πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα λόγω παραγραφής, για όλους τους κατηγορούμενους.

Η σύμβαση

Η σύμβαση για την προμήθεια των ρώσικων αντιαεροπορικών συστημάτων OSA-AKM , ύψους 93.671.610 δολαρίων, υπεγράφη το 1998 επί υπουργείας Ακη Τσοχατζόπουλου, με επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών το Γιάννη Σμπώκο και αναπληρωτή του τον Αντώνη Κάντα. Πρόκειται για άλλη μία υπόθεση που είχε αποκαλύψει ο Α.Κάντας στην απολογία-ποταμό ενώπιον των τότε ανακριτών κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλο τον Δεκέμβριο του 2013.

Τότε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών υποστήριξε ότι για την προμήθεια των αντιαεροπορικών OSA έλαβε μίζα 1,7 εκατ. δολάρια, ως «δώρο» το οποίο του είχε υποσχεθεί ο Λάμπρος Μπαρτζώκας.

Από την ανάκριση που ακολούθησε, προέκυψε ότι τις παράνομες πληρωμές , έκαναν διευθυντικά στελέχη της ρωσικής κρατικής εταιρίας ROSVOOROUZHENIE με την οποία υπεγράφη η σύμβαση, και ως μεσολαβητής αυτής φέρεται ο Λάμπρος Μπαρτζώκας.

Ο ίδιος πάντως απολογούμενος, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Όπως είχε υποστηρίξει όλα είχαν γίνει με νόμιμο τρόπο και ουδέποτε προσέφερε «δώρο» στον οποιονδήποτε.

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.