Quantcast
Κορυφώνεται η μάχη του οβελία σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ - enikonomia.gr
share

Κορυφώνεται η μάχη του οβελία σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ

δημοσιεύτηκε:

Κορυφώνεται η μάχη του οβελία σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, καθώς βρισκόμαστε μόλις τρεις μέρες πριν από το Πάσχα. Η τιμή αρνιών και κατσικών φέτος είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα των Ορθόδοξων συμπίπτει με των Καθολικών και υπάρχει αυξημένη ζήτηση ελληνικών αμνοεριφίων, κυρίως από την Ιταλία και την Ισπανία.

Σε συνδυασμό με τη φετινή μειωμένη παραγωγή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το κόστος θα μπορούσε να είναι σημαντικά αυξημένο.

Στα κρεοπωλεία, η τιμή για το αρνί φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι στα 9-9,5 ευρώ το κιλό. Σε χαμηλότερες τιμές πουλούν τον οβελία τα κρεοπωλεία στη μεγαλύτερη αγορά κρέατος της χώρας, τη Βαρβάκειο, με το αρνί να κοστίζει 6,20 ευρώ το κιλό έναντι 6,60 ευρώ το Πάσχα του 2016 (-6,06%) και το κατσίκι 6,70 ευρώ έναντι 7,30 ευρώ το κιλό πέρυσι (-8,22%).

Φθηνότερα πάντως αγοράζει κανείς τα αμνοερίφια στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα, στα 5,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και στα 6,5 ευρώ το κιλό για το κατσίκι. Για ορισμένες αλυσίδες βασική προϋπόθεση είναι οι καταναλωτές να αγοράσουν μισό ή ολόκληρο τον οβελία, ενώ άλλες προσπαθούν να δελεάσουν το κοινό προσφέροντας «δώρα» με την αγορά του αρνιού, όπως λαχανικά και τυποποιημένα προϊόντα.

Σύμφωνα δε με το Ινστιτούτο Ερευνα Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η ελάχιστη τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή που «φεύγουν» τα αρνιά από τον παραγωγό δεν ξεπερνά τα 4,5 ευρώ (τα κατσίκια 5,5 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το μέσο τυπικό καλάθι του 2017, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, υπολογίζεται σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016. Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά διαδραματίζει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρίες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κ.λπ., η οποία αφορά σχεδόν στο σύνολο των εποχικών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές, ενώ όποιος αφιερώσει χρόνο στην αναζήτηση αυτών των προσφορών μπορεί να εξοικονομήσει άνω του 20% επί της δαπάνης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το τυπικό καλάθι του Πάσχα, τη Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει κάποια εκπτωτική προωθητική ενέργεια, αρκετές από τις οποίες φτάνουν και στο 50% της τιμής.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το εύρος των τιμών και των προϊόντων που έχει να επιλέξει ο καταναλωτής είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα σε διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και διαφορετικά προϊόντα.

Ενδεικτικά, η εξάδα αβγών πωλείται από 1,19 ευρώ έως 2,46 ευρώ, με ένα εύρος τιμής 52%. Οι ελληνικές ντομάτες πωλούνται το κιλό από 1,33 ευρώ έως 1,85 ευρώ, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις από 0,65 ευρώ έως 0,97 ευρώ το κιλό, τα 500 γραμμ. βούτυρο πωλούνται από 3,98 ευρώ έως 7,68 ευρώ, με ένα εύρος τιμής 48%. Η φέτα (βαρέλι) πωλείται το κιλό από 5,68 ευρώ έως και 8,59 ευρώ, με ένα εύρος τιμής 34%.

Και η ΕΣΕΕ πάντως αναφέρει ότι οριακά πιο φθηνό, συγκριτικά με πέρυσι, είναι το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) με το κόστος του να διαμορφώνεται στα 94,41 ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 2,73%, η οποία μεταφράζεται σε εξοικονόμηση μόλις 2,65 ευρώ για το νοικοκυριό.

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές ακόμα πραγματοποιούν την έρευνα αγοράς συγκρίνοντας τιμές, ενώ όσοι προχώρησαν σε αγορές, περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα για την ημέρα του Πάσχα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.