Quantcast
Κατρούγκαλος: Η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Μάιο - enikonomia.gr
share

Κατρούγκαλος: Η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Μάιο

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Μάιο, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι «το 2017 και το 2018 δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα», διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

«Πιστεύω ότι μέσα στον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γιατί το πολιτικό σκέλος της απόφασης είναι δεδομένο. Δεν είναι χωρίς σημασία το τεχνικό κομμάτι που έχει απομείνει, αλλά όταν υπάρχει μια συμφωνία στο πολιτικό, πάντοτε ακολουθεί η συμφωνία και στο τεχνικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η συμφωνία της Μάλτας είναι θετική επειδή εξασφάλισε ότι για το 2017 και το 2018 δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, άρα η οικονομία θα μπορέσει να ξαναξεκινήσει», σημείωσε ο αν.υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι αναστραφεί η λιτότητα, να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μοιράζουμε πια όχι τα βάρη της κρίσης αλλά τα οφέλη από την ανάπτυξη».

Ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα περάσουν τα νέα μέτρα από τη Βουλή «γιατί αποτελούν -υπό τις παρούσες συνθήκες- τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό, τον πιο έντιμο συμβιβασμό», ενώ αναφερόμενος στον μέχρι στιγμής ρόλο του ΔΝΤ είπε πως «έχει παίξει έναν κατ’ εξοχήν όχι εποικοδομητικό ρόλο στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή δεν επεδίωκε μεταρρυθμίσεις προς όφελος της οικονομίας και του λαού μας, αλλά αυτές που επιβάλλει η ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεολογία».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τα πλεονάσματα και το χρέος, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Η μία από τις δύο βάσεις των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του, δηλαδή η επίτευξη των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, δεν προβάλλεται καν από αυτό. Έχει μείνει η επιφύλαξή του για το μέλλον. Από τις επιφυλάξεις αυτές, η μεν μία έχει βάση -ο προφανής για κάθε λογικό άνθρωπο ισχυρισμός, ότι δεν μπορεί πλεόνασμα 3,5% να διατηρηθεί για δέκα χρόνια, όπως απαιτεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Και υπάρχει ένα άλλο κομμάτι των επιφυλάξεών του, που δεν έχει βάση και αφορά το πλεόνασμα του 2018. Είναι αδύνατον να μην έχουμε το 2018 3,5% πλεόνασμα, όταν και το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα έχουμε άνοδο της οικονομίας κατά 2,2%, κατά 2,7% την επόμενη, όταν είχαμε το ίδιο πλεόνασμα σε συνθήκες στασιμότητας. Το κρίσιμο όμως που πιέζει το ΔΝΤ και αυτό είναι θετικό, είναι στην ανάγκη να αναδιαρθρωθεί το χρέος. Αυτό είναι που λέγαμε κι εμείς προ πολλού».

Σε ό,τι αφορά τις εξεταστικές επιτροπές, ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το “χαρτί” κάθε φορά που θέλει να περάσει νέα μέτρα, σχολίασε: «Τα λέει αυτά η ΝΔ γιατί πώς αλλιώς να υπερασπίσει ένα παρελθόν που είναι πραγματικά αμαρτωλό, όχι μόνο το δικό της αλλά όλου του προηγούμενου διαστήματος του δικομματισμού. Το γεγονός ότι καταλήγει να προτείνει και αυτή εξεταστικές για την ίδια περίοδο αποτελεί μια έμμεση ομολογία ότι υπήρχε ζήτημα».

Αναφερόμενος στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς στην Ευρώπη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «πρόκειται για κρίσιμες εκλογές που αναδεικνύουν μια μεγάλη, τεκτονική μετακίνηση των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, με εξαίρεση τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία που είναι ελεγχόμενες, υπό την έννοια ότι προκηρύχθηκαν από τη Βρετανή πρωθυπουργό για να ξεκαθαρίσει το ενδοκοινοβουλευτικό τοπίο».

Εκτίμησε, παράλληλα, πως «το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα γίνει υπέρβαση προς προοδευτική κατεύθυνση ή θα γίνει από την ακροδεξιά. Κι αυτό φαίνεται να είναι το κλασικό δίλημμα που αναδεικνύουν οι εκλογές στη Γαλλία, κυρίως μετά τη θεαματική άνοδο της επιρροής του Μελανσόν το τελευταίο διάστημα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.