Quantcast
Διπλό σοκ για τους εκπαιδευτικούς - enikonomia.gr
share

Διπλό σοκ για τους εκπαιδευτικούς

δημοσιεύτηκε:

Με «πρακτικό συνεδρίασης» θα εκφράζει τη γνώμη του για τους υποψήφιους διευθυντές ο σύλλογος διδασκόντων. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στο βέτο του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μυστική ψηφοφορία εκπαιδευτικών για την ανάδειξη διευθυντών σχολείων.

Με πιο απλά λόγια, οι εκπαιδευτικοί του κάθε σχολείου θα καταγράφουν την άποψή τους για τον εκάστοτε υποψήφιο διευθυντή σε μορφή πρακτικού, το οποίο θα κατατίθεται ως υπόμνημα στην επιτροπή που θα διεξάγει τις συνεντεύξεις. Η γνώμη των διδασκόντων δεν μοριοδοτείται, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στην τελική μοριοδότηση των υποψηφίων από την επιτροπή. Σε αυτή τη λύση φαίνεται ότι κατέληξε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος –παρά την ακυρωτική απόφαση– δεν εγκαταλείπει την πεποίθηση ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα. Το νέο νομικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί άμεσα, μιας και τον Ιούνιο λήγουν οι θητείες των διευθυντών και θα πρέπει να γίνει νέα επιλογή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015 διεξήχθησαν οι επιλογές διευθυντών σχολείων βάσει του νομικού πλαισίου Μπαλτά-Κουράκη, το οποίο εξοβέλιζε τη διαδικασία της συνέντευξης ως μία πελατειακή πρακτική και όριζε –εκτός των τυπικών προσόντων– μυστική ψηφοφορία των υποψηφίων με μοριοδότηση που κάλυπτε το 1/3 της συνολικής.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική τη μυστική ψηφοφορία, έφερε τη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε αδιέξοδο. Σε αντίθεση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γαβρόγλου επέλεξε να απαντήσει με μετριοπάθεια και σεβασμό προς τις δικαστικές αποφάσεις που όριζαν άμεση αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και ακύρωναν μία από τις «σημαίες» της κυβέρνησης για στροφή σε «δημοκρατικές» μεθόδους.

Δεν ίσχυε το ίδιο όμως για τον Τομέα Παιδείας του κόμματος, ο οποίος επιτέθηκε στο ΣτΕ εξαπολύοντας βολές και για παλαιότερες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου. «Δυστυχώς η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μας εκπλήσσει. Αντισυνταγματική λοιπόν η επιλογή των διευθυντών/-τριών από τον σύλλογο διδασκόντων. Συνταγματική όμως η διαθεσιμότητα και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, συνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2011, πλην των δικαστών βεβαίως», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Το νέο νομικό πλαίσιο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ήταν μονόδρομος, μιας και θα έπρεπε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση και στην ικανοποίηση της βάσης του κόμματος, το οποίο υποστήριζε ότι έπραξε «το αυτονόητο για τη διοίκηση στα σχολεία».

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας λοιπόν επαναφέρει τη συνέντευξη –που είχε «αφοριστεί» κατά το παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ– προσθέτει το πρακτικό από τον σύλλογο διδασκόντων (με αιτιολόγηση και χωρίς μοριοδότηση) και μοριοδοτεί τα τυπικά προσόντα, πτυχίο και προϋπηρεσία. Μένει να διαμορφωθούν και τα κριτήρια συγκρότησης των επιτροπών που θα αναλάβουν τις συνεντεύξεις των υποψηφίων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαΐου και να ψηφιστεί άμεσα, μιας και τον Ιούνιο λήγουν οι θητείες των διευθυντών σχολείων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.