Quantcast
Ραντεβού στο Πεκίνο: «Ψήνεται» συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν - enikonomia.gr
share

Ραντεβού στο Πεκίνο: «Ψήνεται» συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Συνάντηση κορυφής Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν «ψήνεται» στο Πεκίνο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχουν εκ νέου οι δύο ηγέτες, παρουσία και του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και το Τούρκος Πρόεδρος θα βρεθούν στην κινεζική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχουν στο φόρουμ για την αναβίωση του χερσαίου και του θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού (μαζί με τουλάχιστον άλλους είκοσι ακόμα αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς, 5 επικεφαλής διεθνών οργανισμών και 1.200 αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες), που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, καθώς θα έχει επίσημη συνάντηση με την κινεζική ηγεσία, προκειμένου να υπογράψει τριετή επενδυτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Η επικοινωνία με Γιλντιρίμ

Οι γέφυρες μεταξύ Ερντογάν και Τσίπρα είχαν κοπεί από την επομένη κιόλας της πρώτης απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου, προκειμένου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Άγκυρα. Ο Τούρκος Πρόεδρος όχι απλώς θύμωσε με την απόφαση, αλλά έβαλε και προσωπικά κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, διαδίδοντας ότι είχε λάβει υποσχέσεις ότι οι οκτώ αξιωματικοί θα του παραδοθούν, γεγονός που διαψεύδει κατηγορηματικά η Αθήνα.

Από το διάστημα εκείνο διεκόπησαν όλες οι σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο. Ακόμα και ο Μεσούτ Τσαβούσογλου, που είχε προσκαλέσει στην Αττάλεια τον Νίκο Κοτζιά προκειμένου να ανταποδώσει τη φιλοξενία που του είχε παράσχει ο Έλληνας ομόλογός του στην Κρήτη, ακύρωσε τη συνάντηση. Οι μοναδικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων υπήρξαν οι επαφές των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών και του διπλωματικού συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη με τον Τούρκο ομόλογό του, υπό την έγκριση φυσικά των δύο ηγετών.

Η άτυπη αυτή… «διακοπή» διπλωματικών σχέσεων έσπασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνομιλία που αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, αλλά που δεν έγινε ακριβώς γνωστό το περιεχόμενό της, αφού και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.