Quantcast
FAZ: Η Αθήνα πιο κοντά σε νέα δάνεια - enikonomia.gr
share

FAZ: Η Αθήνα πιο κοντά σε νέα δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Στην προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας και θεσμών που επιτεύχθηκε στην Αθήνα αναφέρονται και στα αυριανά τους φύλλα λεπτομερώς γερμανικές εφημερίδες. «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις για τα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του EMΣ και του ΔΝΤ πέτυχαν μια προσωρινή συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο για την έγκριση νέων δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα.

Mέχρι τότε όμως απαιτούνται κι άλλα βήματα». Όπως σημειώνει η FAZ το λόγο έχει την επόμενη εβδομάδα η ελληνική βουλή, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει νόμο που θα περιλαμβάνει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που εξακολουθεί να αποτελεί αιτία προστριβής μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων πιστωτών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένα άλλο επίμαχο σημείο είναι το ποσοστό στο οποίο θα πρέπει να ανέλθει μεσοπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Οι πιστωτές είχαν συμφωνήσει το 2015 με την Αθήνα ότι η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, θα πρέπει ‘μεσοπρόθεσμα’ να πετυχαίνει κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Εντούτοις, τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.