Quantcast
EWG: Πρώτα τα μέτρα, μετά η δόση και για το χρέος… βλέπουμε - enikonomia.gr
share

EWG: Πρώτα τα μέτρα, μετά η δόση και για το χρέος… βλέπουμε

δημοσιεύτηκε:

Πρώτα θα ψηφίσετε τα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια θα προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ, ξεκαθάρισαν χθες στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες του Euroworking Group, οι οποίοι ενέκριναν χθες την προκαταρκτική συμφωνία της Αθήνας.

Το EWG, μετά την αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που έκανε, καλωσόρισε τη συμφωνία μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση (της αξιολόγησης). «Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016», τονίζεται στη σχετική η ανακοίνωση.

Απόφαση-πακέτο

Οπως ανέφερε κοινοτική πηγή, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν καλό, ενώ η χθεσινή εξέλιξη ήταν απολύτως απαραίτητη, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία και να προετοιμαστεί μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup, της 22ας Μαΐου.

Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι ότι στις 22 Μαΐου θα υπάρξει συνολική απόφαση που θα περιλαμβάνει την πολιτική επικύρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Τα νομικά κείμενα της συμφωνίας θα υποβληθούν τώρα για έγκριση σε ορισμένα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα πρέπει πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup να έχει νομοθετήσει όλα τα μέτρα.

Χρέος

Χθες δεν έγινε συζήτηση για το χρέος, αλλά μόνο για την αξιολόγηση, το χρέος παραπέμπεται απευθείας σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στους υπουργούς της ευρωζώνης.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν, κι αυτό προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕWG, πως η συμφωνία για το χρέος θα κινηθεί στη βάση του οδικού χάρτη που είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2016, ο οποίος προβλέπει την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης μετά τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Ωστόσο, το Εurogroup της 22ας Μαΐου θα διευκρινίζει, χωρίς να ποσοτικοποιεί σε αυτή τη φάση, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα με τρόπο που να μπορούν να «διαβάζονται» από το ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η λήψη συνολικής απόφασης, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα διευκολύνει και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Φρένο…

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της «Deutsche Welle» φιλοξενούσε δηλώσεις του εκπροσώπου τού Κλάους Ρέγκλινγκ, κ Βόλφγκανγκ Πρόισλ, ο οποίος διέψευδε δημοσίευμα της «FAZ» σύμφωνα με το οποίο μετά τη συνολική συμφωνία προχωρά και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο EMΣ από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής:

Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής, προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα», τόνισε ο κ. Πρόιζλ για να συνεχίσει: «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα. Στις 22 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον EMΣ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις (‘‘κούρεμα χρέους’’)».

Το περίγραμμα της λύσης

Το περίγραμμα της λύση που αναμένεται να προτείνει το Βερολίνο μέχρι και τη Σύνοδο G7 στο Μπάρι περιγράφει σε δημοσίευμά της και η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα μέτρα στα οποία είναι διατεθειμένο να δεσμευτεί το Βερολίνο αφορούν την αξιοποίηση του υπολοίπου των 19,5 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο του δανείου των 25 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το 2015 με τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τη χρήση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ( ANFA SNP’s) που παρακρατούνται από το 2013 και φτάνουν τα 17 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους, με τον ESM να αγοράζει δάνεια ύψους 12 δισ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας αναξιοποίητα κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, βοηθώντας σημαντικά την Αθήνα, κατά τη γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Handelsblatt», η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται καταρχήν στην ιδέα της ανταλλαγής χρεών, με το Βερολίνο να βλέπει την πρόταση ως μία από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν. Πάντως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του επόμενου έτους.
Για την ώρα, το Βερολίνο επιθυμεί να επικεντρωθεί στο τρέχον πακέτο διάσωσης και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντα με τη «Handelsblatt», οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μια επιλογή είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών χρεών κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών-μελών της ευρωζώνης, θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.