Quantcast
Άγνωστο απόσπασμα από το νέο βιβλίο Βαρουφάκη: Ο Ντράγκι, ο Αλέξης και οι κλειστές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Άγνωστο απόσπασμα από το νέο βιβλίο Βαρουφάκη: Ο Ντράγκι, ο Αλέξης και οι κλειστές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Κυκλοφορεί ήδη στην αγγλική έκδοση το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο φέρει τον τίτλο «Adults in the room» από τις εκδόσεις Penguin, ενώ στην ελληνική του έκδοση θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο «Ανίκητοι – Ηττημένοι. Για μία ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες».

Η Realnews προδημοσιεύει σήμερα απόσπασμα από το κεφάλαιο που αφορά το επίμαχο ζήτημα του κλεισίματος των τραπεζών και του συστήματος παράλληλων πληρωμών.

«Την πρότασή μου για το πώς θα αποτραπεί η ΕΚΤ από το να κλείσει τις τράπεζες της χώρας μετά την εκλογή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως μοχλός εκβιασμού ώστε να υποταχθεί στη λογική του μνημονίου, την είχα ήδη καταθέσει στον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Η λογική της βασιζόταν στη νομική διένεξη, σύγκρουση καλύτερα, μεταξύ του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και του Γενς Βάιντμαν της Μπούντεσμπανκ.

Ο Ντράγκι είχε υποσχεθεί να αγοράσει τεράστιες ποσότητες κρατικών ομολόγων για να στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες στης Ευρώπης και να τονώσει την ευρωζώνη. Η Μπούντεσμπανκ τον πήγε στα δικαστήρια για αυτή του την αντιθεσμική κατ’ αυτούς παρέμβαση.

Toν Φεβρουάριο του 2014 τα γερμανικά δικαστήρια παρέπεμψαν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που δικαίωσε τον Μάριο Ντράγκι, αλλά η απόφασή τους έθετε περιορισμούς, οι οποίοι κατά την ανάλυσή μου έδιναν σε μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαντικό πλεονέκτημα.

Διέβλεπα ότι δινόταν η δυνατότητα στον Ντράγκι να αγοράζει κυβερνητικά χρέη με την προϋπόθεση, όμως, να προστατεύει ταυτόχρονα την ΕΚΤ από μερική διαγραφή χρέους που ήδη κατείχε η κεντρική τράπεζα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν τα κυβερνητικά ομόλογα SMP που είχε αποκτήσει από την Ελλάδα με το πρόγραμμα “διάσωσης” του 2010.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλο το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.