Quantcast
Τι προβλέπουν οι τροπολογίες για επιχειρήσεις και ενστόλους - enikonomia.gr
share

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες για επιχειρήσεις και ενστόλους

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση έκανε παρεμβάσεις στο φορολογικό σκέλος του πολυνομοσχεδίου καταθέτοντας νομοτεχνικές βελτιώσεις που προβλέπουν:

• Τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26% από το 2019. Συγκεκριμένα, η μείωση του συντελεστή θα ισχύσει για τα παρακάτω νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες:

α) τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, τις Ετερόρρυθμες, τις Ομόρρυθμες Εταιρείες,

β) τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα,

γ) τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις αυτών,

δ) τις κοινωνίες αστικού δικαίου, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, τις συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,

ε) κοινοπραξίες.

• Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους βουλευτές θα ισχύσει και για τους δικαστικούς. Το εδάφιο το οποίο προστίθεται ορίζει ότι «λόγω της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημίωσης με τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών με τις υπ. αρ. 89/213 και 6/215 αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου της παρ. 2 του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείου), η κατάργηση θα ισχύσει και για τα ανωτέρω πρόσωπα πέραν των βουλευτών».

Εν τω μεταξύ, σημαντικές τροποποιήσεις αναμένονται στο τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου που αφορά το νέο ειδικό μισθολόγιο για τα Σώματα Ασφαλείας και τους ενστόλους.

Συνάντηση

Οι αλλαγές αποφασίστηκαν μετά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και τη συνάντηση της τελευταίας στιγμής που είχε με εκπροσώπους των σωματείων των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν δέχτηκε την απαίτηση των συνδικαλιστών να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ωστόσο συμφώνησε μαζί τους στην τροποποίηση ορισμένων σημείων.

Τα σημεία αυτά, εκτός άλλων, αφορούν στην κατάργηση του πλαφόν των τεσσάρων Σαββατοκύριακων, στον υπολογισμό της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου σπουδών, στα μισθολογικά κλιμάκια, στα νυχτερινά κ.ά.

Σύμφωνα με ενημέρωση από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τις τροποποιήσεις, τα κύρια σημεία του νέου Ειδικού Μισθολογίου στα ΣΑ είναι: Καμία μείωση δεν γίνεται στις ονομαστικές αποδοχές – διασφαλίζεται το επίπεδο αποδοχών του προσωπικού, αναγνωρίζεται το δύσκολο έργο τους, εξασφαλίζεται ότι απερίσπαστοι θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Η προσωπική διαφορά είναι θεσμοθετημένη, κατοχυρωμένη και δεν έχει χρονικό περιορισμό εφαρμογής.

Ενσωματώνονται στον βασικό μισθό επιδόματα, κάτι που αποτελούσε αίτημα επί σειρά ετών των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Υπάρχουν προβλέψεις επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, οικογενειακής παροχής και θέσης ευθύνης, όπως και πρόβλεψη επιπρόσθετων αποζημιώσεων για εργασία πέραν του πενθημέρου.

Υπάρχει πρόβλεψη για επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου, διατηρείται το επίδομα τροφής στους δοκίμους.

Διατηρείται ο υπολογισμός του χρόνου στρατιωτικής θητείας και χρόνου φοίτησης στα ΑΕΙ για όσους το είχαν κατοχυρώσει μέχρι 31/12/2016.

Διατηρείται το επίδομα για υπερωριακή απασχόληση όλα τα Σαββατοκύριακα.

Καταργείται η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών (που ίσχυαν μέχρι 31/12/2018).

Βελτιώνεται η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία (χωρίς τον κατώτατο περιορισμό των 488 ωρών).

Διατηρείται το επίδομα για τους υπηρετούντες στα ΑΤ Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.

Διατηρείται το επίδομα του προσωπικού Εσωτερικών Υποθέσεων, ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ, ΜΑΤ, Πυροτεχνουργούς κ.λπ.

Πηγή: Έθνος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.