Quantcast
TAZ: Αναβάλλεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - enikonomia.gr
share

TAZ: Αναβάλλεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

δημοσιεύτηκε:

H TAZ εστιάζει επίσης στη στάση του Β. Σόιμπλε αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους ενόψει Eurogroup σε άρθρο με τίτλο «Η ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται».

Ειδικότερα σημειώνει: «Αυτή τη φορά ακόμη και Β. Σόιμπλε είναι αισιόδοξος. ‘Αυτή τη φορά θα καταφέρουμε κάτι’, είπε ο ίδιος πριν από τη συνάντηση των υπ. Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. ‘Θα το δείτε‘… Aυτό προκάλεσε χαρά στις χρηματαγορές. Η απειλή μιας χρεοκοπίας για την Ελλάδα που υφέρπει εδώ και χρόνια μοιάζει να έχει αποφευχθεί, το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πλέον επί ταπητος. Κι όμως, στις Βρυξέλλες ο ενθουσιασμός μοιάζει να έχει μετριαστεί. Διότι ο Σόιμπλε δεν είπε κάτι για τη διαμάχη του με το ΔΝΤ. Κι εδώ ακριβώς έγκειται η δυσκολία.»

Στη συνέχεια η εφημερίδα του Βερολίνου κάνει για ακόμη μια φορά μια σύνοψη της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε, εκθέτοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις. «Το ΔΝΤ εδώ και χρόνια ζητά ευρύτατες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος», ωστόσο «Ο Σόιμπλε εξακολουθεί να είναι κατά ενός κουρέματος» αν και συγχρόνως επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον τρέχον τρίτο πρόγραμμα.

Η ΤΑΖ σημειώνει επ’ αυτού: «Πρόκειται για την τέλεια παγίδα – oι δύο αυτές αξιώσεις είναι μεταξύ τους ασυμβίβαστες. Επί εβδομάδες δανειστές και Ελλάδα προσπάθησαν να βρουν μια διέξοδο. Πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, λένε πολλοί. Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι μια ακόμη αναβολή της λύσης για τα μέσα του 2018, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ προτείνει στον Σόιμπλε «ένα ασυνήθιστο ντιλ», να συμμετάσχει μεν στο πρόγραμμα αλλά το επίμαχο θέμα της ελάφρυνσης να αναβληθεί. Όπως σημειώνει η TAZ κάτι τέτοιο θα «θα ήταν τέλειο για τον Σόιμπλε« ενόψει των γερμανικών εκλογών, αλλά όχι και για τον Αλέξη Τσίπρα, που πόνταρε πολλά στο κούρεμα χρέους.

«Η μόνη ελπίδα για τον Τσίπρα έρχεται από τη Γαλλία» και την πρόταση Λεμέρ, σημειώνει η εφημερίδα, ετούτοις παραμένει αβέβαιο αν το γαλλικό σχέδιο θα είχε την υποστήριξη του Σόιμπλε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.