Quantcast
Κατηγορίες σε βάρος της Barclays και πρώην ανώτατων στελεχών της - enikonomia.gr
share

Κατηγορίες σε βάρος της Barclays και πρώην ανώτατων στελεχών της

δημοσιεύτηκε:

Κατηγορίες σε βάρος της Barclays και τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών απαγγέλθηκαν σήμερα στο πλαίσιο έρευνας στη Βρετανία για μυστικές πληρωμές σε επενδυτές του Κατάρ κατά τη διάρκεια της έκτακτης άντλησης κεφαλαίων ύψους 12 δισεκ. λιρών (15,4 δισεκ. δολαρίων) το 2008.

Σε μια πολυαναμενόμενη ανακοίνωση, το βρετανικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO) ανακοίνωσε σήμερα ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση, μέσω ψευδούς εκπροσώπησης και παράνομης οικονομικής βοήθειας.

Η Barclays δήλωσε ότι εξετάζει τη θέση της αναφορικά με τις κατηγορίες και ότι αναμένει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα, το SFO απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των πρώην ανώτατων στελεχών της Barclays, των Τζον Βάρλεϊ, Ρότζερ Τζένκινς, Τόμας Καλάρις και Ρίτσαρντ Μπόαθ. Η άντληση κεφαλαίων το 2008 περιελάμβανε μια δανειακή διευκόλυνση ύψους 3 δισεκ. δολαρίων προς το Κατάρ τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με το SFO.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Βάρλεϊ, ο Τζένκινς, πρώην υψηλόβαθμος επενδυτικός τραπεζίτης, ο Καλάρις, πρώην διευθύνων σύμβουλος της διεύθυνσης πλούτου της Barclays και ο Μπόαθ, πρώην επικεφαλής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την Ευρώπη, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση μέσω ψευδούς εκπροσώπησης κατά τη διάρκεια της άντλησης κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2008.

Ο Βάρλεϊ και ο Τζένκινς κατηγορούνται επίσης για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση μέσω ψευδούς εκπροσώπησης αναφορικά με την άντληση κεφαλαίων τον Οκτώβριο του 2008. Σύμφωνα με το SFO, ο Βάρλεϊ και ο Τζένκινς αντιμετωπίζουν επισης την κατηγορία για παράνομη οικονομική βοήθεια.

Οι δύο άνδρες είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι τραπεζίτες μέχρι στιγμής στη Βρετανία που έχουν κατηγορηθεί από τις εισαγγελικές αρχές για φερόμενα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Τζένκινς θα υπερασπισθεί τον εαυτό του με σθένος έναντι των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του. «Όπως θα ανέμενε κανείς στις δύσκολες συνθήκες του 2008, ο κ. Τζένκινς αναζήτησε και έλαβε εσωτερικές και εξωτερικές νομικές συμβουλές για κάθε θέμα που καλύπτεται από τις σημερινές κατηγορίες του SFO», δήλωσε, στο Reuters ο Μπραντ Κάουφμαν, νομικός σύμβουλος του Τζένκινς.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.