Quantcast
Καμίνης: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οφείλουν να δουν τις πόλεις της Ευρώπης ως βασικούς τους συμμάχους - enikonomia.gr
share

Καμίνης: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οφείλουν να δουν τις πόλεις της Ευρώπης ως βασικούς τους συμμάχους

δημοσιεύτηκε:

«Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί οφείλουν να δουν τις πόλεις της Ευρώπης ως βασικούς τους συμμάχους» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Καμίνης ήταν προσκεκλημένος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και στη σχετική συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε επίπεδο ανώτερων στελεχών, συμμετείχαν επίσης ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Στην ομιλία του ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρώτη ανέλαβε η Αθήνα, ήδη από το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα, όπως είπε, ήταν απολύτως απροετοίμαστη να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. «Δεν υπήρχε εθνική στρατηγική» τόνισε και «χιλιάδες άνθρωποι κατέφευγαν στα πάρκα και τις πλατείες της Αθήνας, ζώντας σε απαράδεκτες συνθήκες. Ήταν καθήκον μας να συνεργαστούμε και να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση λύσης, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να γίνουμε το παράδειγμα για το πως, η πρωτεύουσα της Ελλάδας διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση» επεσήμανε.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι μόνο «με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δωρεές, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία», δημιουργήθηκε στον Ελαιώνα πρότυπο κέντρο προσφύγων με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ.α. Επίσης, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η Αθήνα δεν ήταν η μόνη πόλη που λειτούργησε αποτελεσματικά στο προσφυγικό. Πόλεις και τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, ανάφερε. Τέλος, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, την αναγκαιότητα «να έχουν οι τοπικές κυβερνήσεις απευθείας χρηματοδότηση» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.