Quantcast
Μίχαλος: Πρώτο σήμα για τις αγορές η απόφαση του Eurogroup - enikonomia.gr
share

Μίχαλος: Πρώτο σήμα για τις αγορές η απόφαση του Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα και πέρα από τις εξαγγελίες ζητούν συγκεκριμένες δράσεις που θα τους κάνουν να εμπιστευθούν την αγορά μας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, δίνει ένα πρώτο σήμα προς τις αγορές ότι η χώρα μας μπορεί να ολοκληρώσει την πορεία της μέσα στα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και να βελτιώσει σημαντικά το οικονομικό της περιβάλλον.

«’Αλλωστε», πρόσθεσε, «αυτή ακριβώς η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία ήταν και η τροχοπέδη της υλοποίησης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς οι δυνητικοί επενδυτές ανέμεναν ένα σήμα από τους θεσμούς για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους», σημειώνοντας πως «ήδη βλέπουμε να ξεκλειδώνουν αρκετές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα, η εισροή αμερικανικών κεφαλαίων στην Εθνική Ασφαλιστική, η εξαγορά μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια από ξένα κεφάλαια, οι μεγάλες επενδύσεις της Cosco αλλά και άλλων εταιριών στα λιμάνια, της Fraport στα αεροδρόμια και πολλές άλλες».

Ο ίδιος συνέχισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης είχε πειστεί ότι για την ύφεση φταίει η αδυναμία αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων. Όπως είπε: «Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύθηκαν τους όρους των προγραμμάτων, αλλά , δυστυχώς σε λανθασμένη κατεύθυνση. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία, με κάθε κίνδυνο για Grexit να έχει εκλείψει παντελώς, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα πρέπει να υποστηρίξει ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερους φόρους και εισφορές σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού των κυβερνώντων η υπερφορολόγηση.Τα δημόσια έσοδα μπορούν να αυξηθούν με την υλοποίηση κατάλληλων μέτρων προς την κατεύθυνση της πάταξης της μεγάλης φοροδιαφυγής και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Αν καταστεί δυνατόν αυτό, τότε είναι εφικτή η μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για την έλευση ξένων επενδύσεων, κατά τον κ. Μίχαλο, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ως προς την προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. «Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις μεταρρυθμίσεις ως πικρό ποτήρι και αγωνίζονται για να τις αποφύγουν ή να τις ανταλλάξουν με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Για να πειστούν οι επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, δεν αρκούν μόνο οι από στόματος εξαγγελίες, αλλά πράξεις και έργα. Οι επενδυτές έλαβαν το πρώτο σήμα από την απόφαση του τελευταίου Eurogroup. Το τελικό, όμως, σήμα για να προστρέξουν στη χώρα μας πρέπει να το δώσουμε εμείς οι ίδιοι. Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η βιομηχανία, ο τομέας των τροφίμων, η παιδεία, η υγεία κλπ». «Ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που αν συνεχιστούν και ολοκληρωθούν, θα ανοίξουν διάπλατα την πόρτα των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας», κατέληξε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.