Quantcast
Σταθάκης: Καμία επίπτωση στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Καμία επίπτωση στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

δημοσιεύτηκε:

Απόλυτα καθησυχαστικός και διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας, εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα σχετικά με την ενεργειακή ευστάθεια της χώρας μετά την κατολίσθηση στους Αγίους Αναργύρους στο Αμύνταιο, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για υπερβολές και για «Κασσάνδρες» που επικαλούνται διαρκώς μια απειλή.

«Είναι κατηγορηματική η απάντησή μου. Κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει από την ενεργειακή μονάδα του Αμύνταιου. Υπάρχει πλήρης ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας και αν χρειαστεί, θα στηριχθεί με συμπληρωματικές προμήθειες από άλλα ορυχεία», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Διευκρίνισε δε, ότι η συγκεκριμένη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας είχε περιορισμούς στη λειτουργία της και δεν δούλευε το καλοκαίρι αλλά το χειμώνα για τηλεθέρμανση.

«Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας δοκιμάστηκε την προηγούμενη χρονιά όπου βρεθήκαμε ακόμα και σε οριακή κατάσταση. Παρά όμως τη δυσκολία, το σύστημα βγήκε μια χαρά και έδειξε ότι υπάρχει η αυτόνομη ασφάλεια του συστήματός μας. Ακόμα και με δεδομένη την πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, τα κατάφερε χωρίς κανένα πρόβλημα», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με την μετεγκατάσταση των κατοίκων των Αγίων Αναργύρων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και προσέθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για την άμεση απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ με στόχο μια εθνική στρατηγική μέχρι το 2030, στο επίκεντρο της οποίας είναι η ενεργειακή ασφάλεια του συστήματος της χώρας όπως και ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου το αργότερο εντός διμήνου, που θα περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές, όπως είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι οποίες θα διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα της ενεργειακής κάλυψης της χώρας από το 2018, με την εισαγωγή ενός πιο ανταγωνιστικού πλαισίου, με αλλαγές στο φυσικό αέριο αλλά και εντάσσοντας την παραγωγή ενέργειας από καταναλωτές.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.