Quantcast
Τσίπρας: Aυτοί που θα πρέπει να απολογηθούν είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Aυτοί που θα πρέπει να απολογηθούν είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

“Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε αυτή την συζήτηση μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα” επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

“Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο”, επεσήμανε o Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση.

“Aυτός που θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του δεν είναι η κυβέρνηση αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής” τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συμφωνία αποτελεί θετικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς για πρώτη φορά περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ρύθμιση του χρέους”.

“Ο τρόπος με τον οποίο έχουν υποδεχθεί οι αγορές την συμφωνία μιλάει από μόνος του”, υποστήριξε.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “η ελληνική οικονομία, διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της”.

“Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι’ αυτό “πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012”, επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη η αντιπολίτευση και το οποίο “αγγίζει τα όρια της ανοησίας”.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, τόνισε πως πίσω από “τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων σκοπιμότητας που διαρρέετε, υπάρχει η εικόνα που προσπαθείτε να αποκρύψετε, μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης μεν από την πολυετή κρίση, μιας Ελλάδας όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά, προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων”.

“Η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που γινόταν προσπάθεια να παρουσιαστεί το 2014” τόνισε ο Πρωθυπουργός. Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, στηλιτεύοντας το success story της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους.

“Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία “θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους υπενθυμίζοντας τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019 ενώ σημείωσε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί , παρότι το απεύχονται μερικοί, και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.