Quantcast
ΕΚΤ: Όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για το QE - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για το QE

δημοσιεύτηκε:

Στο μονοπάτι του περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από του χρόνου βρίσκεται η ΕΚΤ, ωστόσο δεν είναι πιθανό να ξεκινήσει τη διαδικασία, αναφέρουν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

H EKT πιθανότατα δεν θα… πυροβολήσει κατά τη συνάντηση του εκτελεστικού της συμβουλίου αυτή την εβδομάδα και θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν επιβραδύνει τον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου.

Η επιβράδυνση αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και να διαρκέσει για εννιά μήνες, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για επτά μήνες, με τις μελλοντικές μειώσεις να ανακοινώνονται βήμα – βήμα κάθε φορά.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συνάντηση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στις 19-20 Ιουλίου, θα καταπιαστεί με το πόσο περιθώριο υπάρχει να να αντισταθμίσουν το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικής επέκτασης. Αν και ο πληθωρισμός είναι ακόμα χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ, ο πρόεδρος Ντράγκι και μερικοί συνάδελφοι του δήλωσαν το τελευταίο διάστημα ότι μπορεί να είναι πιθανό να προσαρμόσουν τα υφιστάμενα μέτρα χωρίς να υπονομεύσουν την ανάκαμψη.

«Η ΕΚΤ προσπαθεί να πετύχει μια έξοδο από το QE χωρίς αναταράξεις, με αργό τερματισμό του QE και συνεχή μηνύματα ότι η αύξηση επιτοκίων απέχει ακόμα αρκετά», αναφέρει ο οικονομολογος της ABN Amro, Νικ Κούνις.

Η μια επιλογή για τα μέλη της ΕΚΤ είναι μια ενδεχόμενη αλλαγή στη ρητορική τους για το πρόγραμμα αγοράς, για το οποίο η ΕΚΤ λέει ότι θα αυξηθεί σε μέγεθος ή/και σε διάρκεια αν το οικονομικό outlook επιδεινωθεί. Σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι το εκτελεστικό συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση της Πέμπτης για να αφαιρέσει τη λεγόμενη τάση χαλάρωσης.

Ηδη εξάλλου η ΕΚΤ έχει αρχίσει να αλλάζει τη ρητορική της σε ό,τι αφορά την πολιτική της, αναφέροντας ότι τώρα τα ρίσκα για την οικονομική ανάκαμψη είναι τώρα ευρέως ισορροπημένα και ότι οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν πια νέα μείωση στα επιτόκια, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Η ρητορική για το QE παρέμεινε αμετάβλητη γιατί θεωρείται ότι αν αλλάξει, θα ερμηνευτεί εσφαλμένως ως σήμα για θεμελιώδεις αλλαγές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 65% προβλέπει ότι το QE θα τερματιστεί σταδιακά με ένα βήμα τη φορά, έναντι 56% που το πίστευαν αυτό σε προηγούμενη έρευνα


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.