Quantcast
Κρητικός: Ανώφελοι οι όροι του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Κρητικός: Ανώφελοι οι όροι του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ατελέσφορους θεωρεί ο ελληνικής καταγωγής γερμανός οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός τους όρους που έθεσε το ΔΝΤ για την καταρχήν έγκρισης της παροχής έως και 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως προληπτική γραμμή χρηματοδότησης. Σε άρθρο του, που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ο διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου παρατηρεί ότι «το ΔΝΤ αποτελεί τώρα φαινομενικά μέρος του τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο ενέκρινε “επί της αρχής” μια πίστωση ετοιμότητας ύψους 1,6 δισ. ευρώ με διάρκεια περίπου ενός έτους, την οποία η Ελλάδα ούτε χρειάζεται ούτε θα ζητήσει», παρατηρεί ο Α. Κρητικός και συνεχίζει: «Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι όροι που θέτει το ΔΝΤ για μια εκταμίευση.

Σύμφωνα με αυτούς η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική της πορεία και οι ευρωπαίοι δανειστές να παράσχουν στη χώρα πρόσθετες ελαφρύνσεις στο χρέος και να μειώσουν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτούν από την Ελλάδα από 3,5% σήμερα σε 1,5%». Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Κρητικός, δεδομένου του γεγονότος ότι το δάνειο του ΔΝΤ δεν θα χρειαστεί, οι όροι που το ίδιο θέτει είναι ανώφελοι.

Ο οικονομολόγος παρατηρεί ότι το αίτημα του ΔΝΤ για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, κάτι που θα καθιστούσε εφικτές και τις απαραίτητες κατά τη γνώμη του φοροελαφρύνσεις, εξακολουθεί να μην βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ευρώπη. Ο Αλέξανδρος Κρητικός καταλήγει στην εκτίμηση ότι «για όσο διάστημα οι ευρωπαίοι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν σε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα είναι συνυπεύθυνοι για τη βραδεία ανάρρωση της χρόνια ασθενούς Ελλάδας».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.