Quantcast
Γρηγοράκος: Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την έξοδο στις αγορές - enikonomia.gr
share

Γρηγοράκος: Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την έξοδο στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

«Οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας είναι συνυφασμένες με την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, με την τόνωση της απασχόλησης, με την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό μας κεκτημένο. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο υπολείπεται αλλά και καθίσταται τροχοπέδη για την επίτευξη», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Μετά τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη υποστηρίζει ότι εδραιώνεται περαιτέρω η πεποίθησή του «ότι η χώρα ήταν και είναι έρμαιο μιας κυβερνητικής ομάδας ανερμάτιστων, απαίδευτων, επιπόλαιων ακόμη και ανόητων προσώπων». Επίσης, ο κ. Γρηγοράκος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ «αποσκοπεί στην εξαγορά συνειδήσεων και στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου εκλογικού ακροατηρίου».

Σε ερώτηση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ υποστηρίζει ότι «το ‘παρών’ δείχνει την παλινδρόμηση του ΠΑΣΟΚ στις αρχέγονες πολιτικές του κρατισμού. Μετά την περιπέτεια της κρίσης, οι προοδευτικοί πολίτες θα περίμεναν να ακούσουν μια καθαρή, μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική φωνή. Δυστυχώς, δεν το πράξαμε». Εκτιμά ότι η «Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την ετερογένεια που την διακρίνει, είναι φυσικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις απαιτήσεις μιας νέας κεντροαριστεράς» και υπογραμμίζει ότι μόνο «η δημιουργία ενός νέου φορέα, με νέα πρόσωπα και νέα ηγεσία, μπορεί να αποτελέσει τον βατήρα για την ανασύνθεση ενός προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού και εκσυγχρονιστικού χώρου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή της ΔΗΣΥ Λεωνίδα Γρηγοράκου, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Η έξοδος στις αγορές δεν είναι θετικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση;

Απ: Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την έξοδο στις αγορές. Όταν αποκλειστήκαμε από τις αγορές, βρεθήκαμε στο χείλος της αβύσσου. Ως εκ τούτου, το καίριο ζήτημα είναι με ποιες προϋποθέσεις και με ποια δεδομένα η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα. Η έξοδος στις αγορές δεν έχει σταθερούς και αμετάβλητους κανόνες. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μπόρεσε να διασφαλίσει σαφώς καλύτερους όρους απ΄ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ποιες πολιτικές είχαν οικονομικό όφελος για τη χώρα και ποιες ήταν επιζήμιες. Το 2014 δανειστήκαμε με μικρότερο επιτόκιο ενώ το 2017 με μεγαλύτερο. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η τωρινή έξοδος στις αγορές μας στοίχισε 100 δις, τρίτο και τέταρτο μνημόνιο καθώς και capital controls στις τράπεζες. Η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι η ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία είχε βαρύ τίμημα για τη χώρα.

Ερ: Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές πιστεύετε ότι ανοίγει ο δρόμος για την πολυπόθητη ανάπτυξη;

Απ: Η αξιολόγηση και το άνοιγμα στις αγορές σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν την επαναφορά της Ελλάδας σε μια τροχιά ανάπτυξης. Είναι αναγκαία και απαραίτητα βήματα, δεν ενέχουν όμως τη δυνατότητα της ανάκαμψης και της αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας. Οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας είναι συνυφασμένες με την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, με την τόνωση της απασχόλησης, με την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό μας κεκτημένο. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο υπολείπεται αλλά και καθίσταται τροχοπέδη για την επίτευξη.

Ερ: Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη;

Απ: Ο κ. Βαρουφάκης φωτίζει τις αθέατες πλευρές της πρώτης καταστροφικής περιόδου της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η αφωνία του Πρωθυπουργού είναι αποκαλυπτική. Τα περί ναρκισσισμού του άλλοτε τσάρου της ελληνικής οικονομίας δεν συνιστούν καθαρή και σαφή απάντηση στα όσα ο ίδιος επικαλείται. Παρακολουθώντας των ορυμαγδό των αποκαλύψεων, εδραιώνεται περαιτέρω η πεποίθησή μου ότι η χώρα ήταν και είναι έρμαιο μιας κυβερνητικής ομάδας ανερμάτιστων, απαίδευτων, επιπόλαιων ακόμη και ανόητων προσώπων.

Ερ: Η ΔΗΣΥ ψήφισε παρών στο νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αν ήταν παρών θα το καταψήφιζε. Ποια είναι η δική σας θέση;

Απ: Το «παρών» δείχνει την παλινδρόμηση του ΠΑΣΟΚ στις αρχέγονες πολιτικές του κρατισμού. Μετά την περιπέτεια της κρίσης, οι προοδευτικοί πολίτες θα περίμεναν να ακούσουν μια καθαρή, μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική φωνή. Δυστυχώς, δεν το πράξαμε. Ως εκ τούτου, είναι εύλογο να συμφωνώ πλήρως με τη θέση του κ. Βενιζέλου.

Ερ: Ασκήσατε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της απάντησε ότι το πελατειακό κράτος είναι δικό σας δημιούργημα ενώ η ίδια αποκαθιστά αδικίες. Τι απαντάτε;

Απ: Οι αδικίες του πελατειακού κράτους αίρονται μόνο με την πλήρη εξολόθρευσή του. Όλα τα άλλα είναι απλές σοφιστείες που επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις αμαρτίες μιας νεόκοπης κυβέρνησης που όχι μόνο αντιγράφει αλλά και επαυξάνει τις επιζήμιες παθογένειες των κομμάτων εξουσίας. Οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών συνιστούν πρόκληση για δύο λόγους. Πρώτος, γιατί πρόκειται για ένα σχέδιο ακραίου κυνισμού που αποσκοπεί στην εξαγορά συνειδήσεων και στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου εκλογικού ακροατηρίου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι και σε αυτό το κραυγαλέο ζήτημα, ο Τσίπρας και οι υπουργοί του αντιστρέφουν χωρίς καμία αναστολή την ίδια την πραγματικότητα. Την ίδια ώρα που επιχειρούν να εκμαυλίσουν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, αυτοεμφανίζονται ως νέοι, άφθαρτοι και αμόλυβδοι. Η αντιστροφή της πραγματικότητας δεν έχει όρια, εξ ου και νομίζουν ότι με αυτές τις πρακτικές θα εξιλεωθούν.

Ερ: Γιατί είναι κακό να πάρουν οι εργαζόμενοι τα μέσα ατομικής προστασίας;

Απ: Η άλλοτε Αριστερά που διακήρυσσε σε όλους τους τόνους το ηθικό της πλεονέκτημα, με την ανάληψη της εξουσίας, αντιμετωπίζει τους πολίτες ως πελάτες. Όλες οι ενέργειες και οι πράξεις της αποσκοπούν στο να εξαγοράσουν όλους εκείνους τους πολίτες που θεωρούν εν δυνάμει εκλογείς τους. Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, υποστήριξα ότι έχουμε επιστρέψει στις εποχές του Μαυρογυαλούρου.

Ερ: Η ΔΗΣΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχώρησε στη σύσταση εξεταστικής για την υγεία για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο. Εσείς δεν αναγνωρίζετε ότι υπήρξε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στις προμήθειες των νοσοκομείων, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις;

Απ: Κατ΄ αρχάς, οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής αποδείχθηκαν φαρσοκωμωδία. Η σύνθεσή τους αντιστρατεύεται την αλήθεια που υποτίθεται αναζητούν. Το κυριότερο, οι συμμετέχοντες βουλευτές σε αυτές δεν κατέχουν την κατάλληλη πρωτογενή γνώση και εμπειρία προκειμένου να διερευνήσουν σε βάθος όλες τις θεατές και αθέατες πλευρές των υποθέσεων που εξετάζουν. Έτσι, είναι εύλογο να προτάσσονται οι κομματικές σκοπιμότητες και υστεροβουλίες, αδιαφορώντας πλήρως για την επαρκή θεμελίωση των όποιων κατηγοριών εκτοξεύονται. Ως προς το ερώτημά σας για τον τομέα της υγείας, είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξω ότι δεν υπήρξε κατασπατάληση, ακόμη και αδιαφάνεια στην διαχείριση των δημοσίων πόρων. Εντούτοις, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αρχάγγελοι της εξυγίανσης υποκρύπτουν τα ανομήματά τους, εκτοξεύοντας τα βέλη εναντίον υποτίθεται του συστήματος των παλαιών κομμάτων εξουσίας.

Ερ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης; Δεν είχαμε και στο παρελθόν διορισμούς δικαστικών λειτουργών στα γραφεία πρωθυπουργών;

Απ: Τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη τις έχει στηλιτεύσει με κατηγορηματικό τρόπο ο ίδιος ο δικαστικός κόσμος. Μετά τις καταγγελίες στις οποίες έχει προβεί, δεν νομίζω ότι τίθεται το παραμικρό ερώτημα για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη χειραγώγηση και ποδηγέτηση των δικαστών. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διαπιστώνοντας την νομοτελειακή εξέλιξη της βύθισής τους, για ένα και μοναδικό πράγμα νοιάζονται: τη διατήρηση σχέσεων πατρωνίας και εξουσίας με τους θεσμικούς μηχανισμούς. Έτσι πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν την πλήρη καταβαράθρωσή τους.

Ερ: Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα προσπαθήσει να μετεξελιχθεί σε νέα κεντροαριστερά. Τελικά μήπως η ΔΗΣΥ δεν μπορεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης του ευρύτερου χώρου;

Απ: Το συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκ φύσεως, δεν μπορεί να ενσαρκώσει και να εκφράσει τον κεντροαριστερό χώρο. Είναι ένα ανερμάτιστο σχήμα που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προβεί σε μια στοιχειώδη πολιτική μετάλλαξη. Ο εθνικολαϊκισμός ήταν και παραμένει η συνεκτική ουσία μιας αναχρονιστικής, ακόμη και παλαβής Αριστεράς με τους ακροδεξιούς και «ψεκασμένους» ΑΝΕΛ. Το συγκεκριμένο κράμα βρίσκεται στον αντίποδα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής και μετριοπαθούς κεντροαριστεράς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την ετερογένεια που την διακρίνει, είναι φυσικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις απαιτήσεις μιας νέας κεντροαριστεράς. Ως εκ τούτου, η δημιουργία ενός νέου φορέα, με νέα πρόσωπα και νέα ηγεσία, μπορεί να αποτελέσει το βατήρα για την ανασύνθεση ενός προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού και εκσυγχρονιστικού χώρου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.