Quantcast
Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τα κρούσματα μολυσμένων αυγών στην ΕΕ - enikonomia.gr
share

Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τα κρούσματα μολυσμένων αυγών στην ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Σε… επιφυλακή και ετοιμότητα είναι μετά την εμφάνιση μολυσμένων αυγών σε ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες εμπλεκόμενοι στην αυγοπαραγωγή, σημειώνει ο διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας (ΕΑΕ), Γιάννης Λιάρος, ο οποίος όμως σημειώνει: “Δεν υπάρχει ανησυχία, ούτε και επιβεβαιωμένο κρούσμα με μολυσμένα αυγά στη χώρα μας”.

Όπως εξηγεί,στο ΑΠΕ -ΜΠΕ το σκάνδαλο που έχει “σηκώσει στο πόδι” την ΕΕ και αφορά τα μολυσμένα αυγά με παρασιτοκτόνο fipronil που εντοπίστηκαν αρχικά στην Ολλανδία, “είναι ζήτημα που όλοι στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά και τουλάχιστον έως στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία”.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε, όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία κάλεσαν εταιρεία που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, ενός παράσιτου επικίνδυνου για τα πουλερικά, και η οποία χρησιμοποίησε fipronil στα προϊόντα της. Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.

Υπογραμμίζεται ότι σε μεγάλες ποσότητες, το συγκεκριμένο παρασιτοκτόνο θεωρείται “μέτρια τοξικό” για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επικίνδυνο για τα νεφρά, το ήπαρ και τον θυροειδή. Τονίζεται ότι η μολυσμένα αβγά εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Ισπανία και μόλις πρόσφατα σε Ιταλία, χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος από την Ολλανδία.

Σε καλό δρόμο η επέκταση του συστήματος “Άρτεμις” στην αυγοπαραγωγή

“Υπάρχει κινητικότητα και εκτιμώ ότι δεν είμαστε πλέον πολύ μακριά από την επέκταση του συστήματος “Αρτεμις” στην ελληνική αυγοπαραγωγή” απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Λιάρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι “φαίνεται επιτέλους το νερό να μπαίνει στο αυλάκι”. Υπενθυμίζεται ότι το προαναφερόμενο σύστημα ισχύει για το κρέας και το γάλα.

Πάντως, η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου συστήματος θα φανεί -σύμφωνα με τον ίδιο- κατά την εφαρμογή του για τουλάχιστον έναν χρόνο και στη συνέχεια “οι Έλληνες αβγοπαραγωγοί θα είναι σε θέση να αποφασίσουν αν χρειάζεται επικουρικά η λήψη επιπλέον μέτρων για να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις παράνομα εισαγόμενων αβγών, φαινόμενο που πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για τον κλάδο συνιστά και εξαπάτηση των καταναλωτών”.

Οι πιο… αισιόδοξοι, μιλούν για ποσοστό 10% παρανόμως κυκλοφορούντων αβγών στην αγορά. Άλλοι κάνουν λόγο για 30% και πλέον. Ο κ. Λιάρος τονίζει πως δεν μπορεί να υιοθετήσει καμία από τις δύο εκτιμήσεις, αλλά σημειώνει πως “ακόμα και ένα αυγό να μπαίνει στη χώρα παράνομα και να βαφτίζεται ελληνικό, παραπλανώντας τον Έλληνα καταναλωτή, πρέπει να υπάρχει δυναμική αντίδραση”. Προσθέτει: “Την τελευταία 5ετία το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 35%. Σε απόλυτο αριθμό υπολογίζεται λίγο περισσότερα από 3 εκατ. πτηνά αβγοπαραγωγής”.

Αυτή την περίοδο, όπως επισημαίνει, “κατέβασαν ρολά αρκετές μονάδες στην Ελλάδα”, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος παραγωγός “έκλεισε τη μια μονάδα του και διατήρησε την άλλη ή στράφηκε μόνο στην εμπορία εγκαταλείποντας το αντικείμενο του παραγωγού, λόγω κόστους”.

Εξηγεί ότι το υψηλό κόστος παραγωγής με τις ζωοτροφές να είναι εισαγόμενες, άρα πολύ ακριβές σε σύγκριση με τα ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), αλλά και οι γενικότερες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, από την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστούν πλέον ασύμφορη την επένδυση και οδηγήσούν πολλούς στην πόρτα της εξόδου από τον κλάδο.

Παγωμένες οι τιμές

Η τιμή του αυγού κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ όλα τα κόστη έχουν αυξηθεί (ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρικό, καύσιμα, διόδια, ζωοτροφές, αγροτικά εφόδια γενικά). Μόνη ελπίδα στο ζοφερό κλίμα δίνουν τα αυγά αχυρώνα και βιολογικής πτηνοτροφίας. Η τιμή στο ράφι για το κλουβί είναι περίπου 20-25 λεπτά το τεμάχιο, ανάλογα με το μέγεθος, στον αχυρώνα περίπου 30 λεπτά, ελευθέρας βοσκής 40 λεπτά και βιολογικά στα 50 λεπτά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.