Quantcast
Η Ελλάδα επιθυμεί μεγαλύτερο προϋπολογισμό για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών - enikonomia.gr
share

Η Ελλάδα επιθυμεί μεγαλύτερο προϋπολογισμό για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών

δημοσιεύτηκε:

Να δώσει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), που εδρεύει στην Αθήνα, περισσότερα χρήματα και να αναγνωρίσει την πρωτοκαθεδρία του σε ό,τι αφορά τον χειρισμό θεμάτων κυβερνο-ασφάλειας, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Euractiv υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα και κορυφαίο ρόλο για ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνο-ασφάλειας».

Συγκεκριμένα η αρθρογράφος της ιστοσελίδας συνομιλεί με τον Βασίλη Μαγκλάρα, γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει από τον ENISA να έχει μεγαλύτερο και αποκλειστικό ρόλο σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας. Και τούτο, παρατηρεί το δημοσίευμα, διότι εντός του Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει ένα νέο νομικό ρόλο για τον ευρωπαϊκό αυτό Οργανισμό.

Από την πλευρά της ο ENISA ασκεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια για αύξηση κονδυλίων, αλλά η Επιτροπή αρνείται μέχρι τώρα να ενισχύσει τους πόρους του οργανισμού, οι οποίοι φτάνουν ετησίως τα 11 εκατ. ευρώ. «Κι εμείς θέλουμε ο ENISA να αναπτυχθεί περαιτέρω και να διαθέτει περισσότερα χρήματα, περισσότερο προσωπικό και όλες τις ευκαιρίες προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον πολύ προβληματικό και ανταγωνιστικό τομέα», σημειώνει ο Β. Μαγκλάρας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις σχέσεις του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τον ENISA.

«Πρόκειται για έναν οργανισμό με ένα αντικείμενο που 15 χρόνια πριν ήταν ελάχιστα γνωστό γιατί ο τομέας που δραστηριοποιείται ήταν πολύ μικρός. Τώρα όμως έχει αποκτήσει μεγάλη αίγλη και γι’ αυτό το λόγο ο φορέας που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά χρειάζεται πλέον περισσότερα χρήματα», διευκρινίζει ο ίδιος. Προκειμένου να τεκμηριώσει τις απόψεις του για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων για έρευνα και καλύτερο συντονισμό από την πλευρά του ENISA σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις σε κυβερνο-επιθέσεις, ο Έλληνας αξιωματούχος παραπέμπει στις νέες κυβερνο-απειλές και τρομοκρατικές απειλές από αυτοματοποιημένες μηχανές.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα, ο ENISA είναι πιθανό να λάβει μια μικρή ενίσχυση στα πλαίσια της αλλαγής του νομικού της καθεστώτος τον επόμενο μήνα. Ο ENISA ιδρύθηκε το 2004 και απασχολεί 84 άτομα, με το 42% εκ των οποίων είναι Έλληνες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.