Quantcast
Τσίπρας για δημόσια διοίκηση: Μια νέα αρχή για το ελληνικό κράτος - enikonomia.gr
share

Τσίπρας για δημόσια διοίκηση: Μια νέα αρχή για το ελληνικό κράτος

δημοσιεύτηκε:

Tου Ηλία Μπενέκου

Υψηλούς στόχους τριετίας για ένα πλήρως αναμορφωμένο δημόσιο περιλαμβάνει η εθνική στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που επιμελήθηκε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρουσία σχεδόν όλου του υπουργικού συμβουλίου αλλά και πλήθος βουλευτών και στελεχών της δημόσιας διοίκησης – επιλογή που έστειλε σαφές μήνυμα για τη σημασία που προσδίδει η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη προσπάθεια – ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που θα οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο αξιοκρατικό διαφανές και αποτελεσματικό δημόσιο, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ενταγμένης στο συνολικό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.

«Μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους ή την αρχή του νέου ελληνικού κράτους», όπως επεσήμανε με νόημα.

Σε μια σαφή προσπάθεια να χαράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από πρακτικές του παρελθόντος που είτε χρησιμοποίησαν το κράτος ως λάφυρο, είτε επιχείρησαν να δαιμονοποιήσουν το Δημόσιο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιχείρηση αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του πως στα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο από «παιδί του συστήματος» έγινε το «αποπαίδι» του, πάνω στο οποίο κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες, ενώ δεν παρέλειψε και τις προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική του στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει για το δημόσιο τονίζοντας πως «δικός μας στόχος είναι το Δημόσιο να αποκτήσει σαφές πρόσημο, κοινωνικό και θετικό, και να εξυπηρετεί στο εξής τους πολλούς, με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και λογοδοσίας».

Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό σχέδιο όπως παρουσιάστηκε χθες φιλοδοξεί να αποτελέσει μια «ιστορικού χαρακτήρα δομική μεταρρύθμιση», με τη συμβολή και Γάλλων τεχνοκρατών, καθώς η Γαλλία διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Το παρών μάλιστα στην εκδήλωση έδωσε και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί ο οποίος δεσμεύθηκε για υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια, καθώς όπως είπε αστειευόμενος – αλλά σε άπταιστα ελληνικά – «έχουμε πολύ ψωμί να ζυμώσουμε»!

Ειδικότερα οι δύο βασικοί στόχοι της στρατηγικής για την διοικητική μεταρρύθμιση περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης και αξιολόγησης δομών και προσωπικού αλλά και απλοποίηση των διαδικασιών.

Στα βασικά ορόσημα η δημιουργία των περιγραμμάτων θέσεων, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης του προσωπικού, η έναρξη του ενιαίου συστήματος κινητικότητας, η αξιοκρατική επιλογή προσώπων για τις θέσεις ευθύνης, η αναμόρφωση του κλαδολογίου, αλλά και η συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού επιπέδου των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μίλησε για έγκαιρο προγραμματισμό προσλήψεων, στη βάση των πραγματικών αναγκών του Δημοσίου.

Αποκάλυψε πως από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε γραπτούς διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα νέων πτυχιούχων, ενώ εξετάζεται η θέσπιση πρόσθετων κινήτρων για επαναπατρισμό Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό.

Παράλληλα στους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών με το δημόσιο ώστε το 2020 όλες να γίνονται μέσω υπολογιστή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, σύντομα η Ελλάδα θα είναι μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που όλη η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Αναλυτική παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019 έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.