Quantcast
Κατρούγκαλος: Μαζί με τον Μακρόν έρχεται η αφρόκρεμα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου - enikonomia.gr
share

Κατρούγκαλος: Μαζί με τον Μακρόν έρχεται η αφρόκρεμα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου

δημοσιεύτηκε:

Ενίσχυση των πολύ καλών οικονομικών σχέσεων που έχει η Ελλάδα με τη Γαλλία προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι επιλογή τού κ. Μακρόν να πραγματοποιήσει την πρώτη σημαντική επίσκεψη εργασίας εκτός από την αρχική στη Γερμανία, που είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Εμείς προσδοκούμε την ενίσχυση των πολύ καλών οικονομικών σχέσεων που έχουμε με τη Γαλλία. Μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν έρχεται η αφρόκρεμα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου και θα συναντηθούν με τους αντίστοιχους δικούς μας επιχειρηματίες σε μια εκδήλωση που θα μιλήσουν και οι δύο αρχηγοί για τις προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις και συνεργασία στην Ελλάδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη πως «υπάρχει, όμως, και το πεδίο της Ευρώπης, όπου και εμείς και η Γαλλία δεν θέλουμε να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση της οικονομικής διακυβέρνησης, που οι Γερμανοί τη φαντάζονται απλώς σαν αστυνόμευση ήδη υφιστάμενων κανόνων και οι δύο χώρες θέλουμε να υπάρχει δημοκρατία στη οικονομική διακυβέρνηση, να υπάρχει και μια ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και οικονομική διάσταση».

Επομένως, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα έχει «διπλή σημασία, και οικονομική και πολιτική».

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, ο κ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, είπε: «Με τα Σκόπια ξέρετε ότι έχουμε από παλιά επιβαρυμένες τις σχέσεις μας λόγω του ονοματολογικού […] Φαίνεται ότι η τελευταία κυβέρνηση των Σκοπίων θέλει να διαφοροποιηθεί από την κακή αυτή πρακτική, αποδοκίμασε για παράδειγμα τις αντίστοιχες αλυτρωτικές κινήσεις του Προξένου στον Καναδά. Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε μέτρα εμπιστοσύνης όπως κάνουμε από καιρό με τη χώρα αυτή, να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας περαιτέρω για να μπορέσει κάποια στιγμή να βρεθεί μια οριστική λύση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «νευρικό γείτονα» την Τουρκία, γεγονός που, όπως είπε, «οφείλεται κυρίως στη διπλωματική της απομόνωση και στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει». Επιπλέον, σημείωσε

size=”3″ face=”Courier New”>: «Εμείς είμαστε από τις λίγες πια χώρες που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της και γιατί θέλουμε να υποστηρίξουμε το κομμάτι εκείνο του τουρκικού λαού που προσβλέπει στην Ευρώπη αλλά και για λόγους που αφορούν συμφέροντα γεωπολιτικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και της χώρας μας. Παρακολουθούμε τις κινήσεις της γειτονικής χώρας με εγρήγορση αλλά όχι ανησυχία».

«Οι δικές μας θέσεις», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και γι αυτόν τον λόγο δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τίποτα. Και γι αυτόν τον λόγο, με συνέπεια και σταθερότητα, όπου υπάρχουν προκλήσεις, τις αποκρούουμε αλλά είναι προς το συμφέορν μας να μην κλιμακώνουμε την ένταση γιατί αυτός που έχει τις θέσεις του κατοχυρωμένες, δεν χρειάζεται να προκαλεί οποιαδήποτε περαιτέρω ένταση».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Όσο είμαστε στην κυβέρνηση θα προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή των ερζομένων καλύτερη και να προστατεύουμε τα δικαιώματά τους μολονότι δεν είναι ελεύθερα τα χέρια μας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και γι αυτό και είναι εθνικός στόχος από τον Αύγουστο και μετά να τελειώσει η επιτροπεία, να λυθούν τα χέρια μας και να μπορούμε να ρυθμίζουμε τα του οίκου μας, μόνοι μας». Είπε πως το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκει να θεραπεύσει «τη ζούγκλα που είχε δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας».

«Να ξέρει ο κακός εργοδότης που παραβιάζει συστηματικά το εργατικό δίκαιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων ότι η επιχείρησή του μπορεί και να κλείσει, αν συνεχίσει αυτή την κακή πρακτική» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως ο εργαζόμενος θα μπορεί να προστατευτεί από την ίδια την Πολιτεία.

«Εμείς, πράγματι, τώρα που γυρίζει η χώρα στην ανάπτυξη, θέλουμε να είναι και δίκαιη» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας πως «δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει τα κέρδη απ’ αυτήν να μην πηγαίνουν μόνο στους πολύ λίγους, αλλά να διαχέονται προς τα κάτω, σε ολόκληρη την κοινωνία και προϋπόθεση γι αυτό είναι οι εργαζόμενοι να έχουν δικαιώματα».

Αναφορικά με την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως «τα μεγάλα θέματα έχουν κλείσει» αν και, όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ιδίως» υπενθυμίζοντας πως «τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που είχε κλείσει στην πρώτη (αξιολόγηση) την ξανάνοιξε στη δεύτερη».

Εξέφρασε δε την ελπίδα: «Επειδή εμείς κάναμε περισσότερα από τις υποχρεώσεις μας κι επειδή το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση και τη ρύθμιση του χρέους, μετά τις γερμανικές εκλογές ιδίως, η βασική πίεση του ΔΝΤ δεν θα είναι προς τη δική μας πλευρά, θα είναι προς την πλευρά των Ευρωπαίων για την περαιτέρω ρύθμιση του χρέους, πράγμα που απαιτείται από το Καταστατικό του ΔΝΤ. Δεν θα είναι, δηλαδή, μονόπλευρη η πίεση προς εμάς όπως ήταν στις προηγούμενες δύο».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.