Quantcast
Τι συζήτησαν Τσακαλώτος, Χουλιαράκης με Μοσκοβισί – Ελληνικές πηγές επιβεβαιώνουν τους φόβους για την στάση του ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Τι συζήτησαν Τσακαλώτος, Χουλιαράκης με Μοσκοβισί – Ελληνικές πηγές επιβεβαιώνουν τους φόβους για την στάση του ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε, χωρίς δηλώσεις, το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί, τον αρμόδιο επίτροπο επί των οικονομικών. Στη συνάντηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τον δρόμο που έχει να διανύσει η Ελλάδα μέχρι την αποκατάσταση του αυτόνομου δανεισμού από τις αγορές, το καλοκαίρι του 2018 και συγκεκριμένα έγινε η καταγραφή των σχεδόν 120 προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί νομοθετικά, τα 95 εκ των οποίων πριν από το τέλος της χρονιάς.

Οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις, ούτε κατά την είσοδο, ούτε κατά την έξοδο από τη συνάντηση, ωστόσο ελληνικές πηγές επιβεβαίωσαν το κλίμα που είχε ήδη διαφανεί από το χθεσινοβραδυνό euro working group, μετέφεραν δε και φόβους για την πιθανή στάση του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα, ειδικά σε θέματα δημοσιονομικής φύσεων τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία και τον λεγόμενο “κοινωνικό φάκελο”.

Οι ίδιες πηγές ταυτίζουν το θέμα που προκύπτει με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ελληνικών τραπεζών που επικαλείται το ΔΝΤ, με το θέμα του περιορισμού των κόκκινων δανείων, βεβαιώνοντας πως ο στόχος του 2017 είναι εφικτός, όχι όμως και ο στόχος για το 2018. Θεωρούν δε αναμενόμενη τη απόφαση για μη εκταμίευση των 800 εκ. ευρώ από το EWG την Δευτέρα, καθώς τα προβλήματα στη λογιστική καταγραφή των εκκαθαρίσεων ήταν γνωστά. Επιβεβαίωσαν δε ότι πράγματι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά των ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ , Ανδρέα Γεωργίου.

«Ο Επίτροπος Μοσκοβισί και ο κ. Τσακαλώτος αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες για την επόμενη ανασκόπηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και σε γενικές γραμμές, μίλησαν για να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα λίγο μετά από ένα χρόνο σε συνέχεια των συζητήσεών τους κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου», ανέφερε εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών.

Έντονη ανησυχία στην Αθήνα για το ρόλο του ΔΝΤ

Νωρίτερα χθες το πρωί, ο αρχισυντάκτης της Realnews, Βασίλης Σκουρής, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ για το real.gr ανέφερε ότι:

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για το ρόλο του ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση, ιδίως μετά την επιμονή του για ύπαρξη θέματος αξιολόγησης του ενεργητικού των τραπεζών, εμμένοντας στην άποψη ότι χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ!

Η αδιανόητη, κατά πολλούς, αυτή απαίτηση του Ταμείου, που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εμπλοκή την τρίτη αξιολόγηση και να θέσει εν αμφιβόλω την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος θεωρεί ότι κατόπιν ενεργειών και του Γιάννη Στουρνάρα η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ φεύγει από το τραπέζι, κυβερνητικά στελέχη ωστόσο δεν είναι πεισμένα ότι φεύγει οριστικά και το Ταμείο δεν θα επανέλθει! Είναι τέτοια η οργή της Φρανκφούρτης -αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κύκλων- για την απαίτηση αυτή του Ταμείου, που ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας έφτασε να διαρρέει στο “Βήμα της Κυριακής” πως “εάν θέλει να φύγει το ΔΝΤ ας φύγει”.



Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί μάλιστα πως το ΔΝΤ, σε μια “μάχη εξουσίας” με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα θέσει και δημοσιονομικό θέμα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης.

Υπ’ αυτήν την έννοια είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα μετά τις γερμανικές εκλογές και εφόσον βεβαίως πραγματοποιηθεί, καθώς θα ξεκαθαρίσει ακόμα και εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την απομάκρυνση του Ταμείου (που εξακολουθεί να πιέζει τους ευρωπαίους να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους) δεν αποκλείει η ελληνική κυβέρνηση, όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα κάνει η Άγκελα Μέρκελ για το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και τις συμμαχίες που θα επιλέξει για το σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στην κυβέρνηση φέρονται ικανοποιημένοι από τη στάση του Γ. Στουρνάρα στην απαίτηση του Ταμείου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, έστω και αν αποδίδουν τη στάση του στην γενικότερη στάση της ΕΚΤ. Ταυτόχρονα εκτιμούν πως η στάση του ΔΝΤ δεν σχετίζεται μόνο με την αντίθεση που έχει με τους ευρωπαίους στο θέμα του χρέους, αλλά και με ιδεολογικούς λόγους έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, πάντως, ενισχύουν τις δυνάμεις εκείνες στο εσωτερικό της κυβέρνησης που θεωρούν ότι θα πρέπει η Αθήνα να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν την αξιολόγηση-στο βαθμό, βεβαίως, που εξαρτάται από αυτή- ώστε να ακυρώσει τα “σενάρια καταστροφής”.

Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, τοποθετήθηκαν μέσω της Realnews την Κυριακή ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και το Σάββατο μέσω των “Ειδήσεων” ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στηρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που είχε καλέσει τους υπουργούς “να μην παίζουν κατενάτσιο”.

Η απάντηση της Κομισιόν στο Real.gr

Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ΕΕ Α. Μπράιτχαρτ, απαντώντας σε ερώτημα του ανταποκριτή του real.gr στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου, σχετικά με τις πρόσφατες αιτιάσεις του ΔΝΤ.

Η ίδια εκπρόσωπος διευκρίνισε ωστόσο ότι, “τώρα ως ζήτημα προτεραιότητας θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, κάτι το οποίο, όπως επεσήμανε περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές. Η Α.Μπράιτχαρτ διευκρίνισε ότι “αυτό το ζήτημα αυτό απασχολεί τις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ”.

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και τις πληροφορίες για παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα η Α. Μπράιτχαρτ απέφυγε να σχολιάσει.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.