Quantcast
«Κυνηγοί κεφαλών» στην υπηρεσία των οικονομικών εισαγγελέων - enikonomia.gr
share

«Κυνηγοί κεφαλών» στην υπηρεσία των οικονομικών εισαγγελέων

δημοσιεύτηκε:

Στα χέρια του νέου Σώματος, που θα αποτελέσει τον ελεγκτικό βραχίονα των οικονομικών εισαγγελέων, θα πηγαίνουν εφεξής οι εισαγγελικές παραγγελίες για τα μεγάλα «ψάρια», ήτοι για υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, που πολλές φορές αγγίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Το πρόβλημα είναι ότι, αν και υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και έχουν ήδη ψηφιστεί διατάξεις για την ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων, υπάρχουν ακόμα καίρια νομικά ζητήματα που προκαλούν και τριβές με την ΑΑΔΕ.

Η ανάγκη ενός νέου Σώματος Ράμπο αναδείχθηκε από τον τεράστιο όγκο εισαγγελικών παραγγελιών, οι οποίες επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν στους «θεσμούς», βρίσκονται σε εκκρεμότητα 2.688 εισαγγελικές παραγγελίες, που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 8.118 ΑΦΜ, κι αν αναλογιστεί κανείς ότι το δυναμικό της ΑΑΔΕ που ασχολείται με αυτές είναι 400 ελεγκτές, που δεν μπορούν να διενεργήσουν περισσότερους από 1.000 ελέγχους ανά έτος, είναι προφανές ότι το σύστημα έχει «κολλήσει».

Η Δομή, όπως θα ονομάζεται, θα συσταθεί σε επίπεδο αυτοτελούς διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, με ευρείες ελεγκτικές και ανακριτικές αρμοδιότητες, με κύριο έργο τις εισαγγελικές παραγγελίες και έμφαση στις υποθέσεις υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγής. Θα στελεχωθεί με τουλάχιστον 200 άτομα, καθώς και ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ενώ, για να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της, προτείνεται η τοποθέτηση προϊσταμένων με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Διαφθοράς, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Αρμόδιος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τη στοχοθεσία, τον συντονισμό και την εποπτεία της Δομής θα είναι ο οικονομικός εισαγγελέας.

Το βασικό σημείο τριβής με την ΑΑΔΕ είναι το πώς θα γίνεται ο χειρισμός αυτών των υποθέσεων, όταν ολοκληρώνεται ο έλεγχος. Κατά την ΑΑΔΕ, η Δομή θα της διαβιβάζει την έκθεση ελέγχου, αλλά δεν θα είναι δεσμευτική και θα επανελέγχεται «κατόπιν νόμιμης, ειδικής και επαρκούς αιτιολογίας, ιδίως σε περιπτώσεις που η έκθεση ελέγχου της Δομής αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και στις ερμηνευτικές εγκυκλίους της ΑΑΔΕ επί των φορολογικών και τελωνειακών διατάξεων, τη νομολογία των δικαστηρίων, τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και σε περίπτωση προσκόμισης νέων στοιχείων καθώς και τη μη τήρηση της ελεγκτικής διαδικασίας και μεθόδου που θα έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ».

Από την άλλη, οι οικονομικοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η Δομή, εφόσον προκύπτει τέλεση αξιόποινων παραβάσεων, θα πρέπει να συντάσσει την προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου, εν συνεχεία να τη διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ κι αυτή να προβαίνει σε οριστικό προσδιορισμό φόρου εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών, χωρίς δυνατότητα επανελέγχου. Αντιθέτως, όπου συντρέχει μη ποινικά κολάσιμη φοροδιαφυγή, ο φάκελος θα διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ ως απλό πληροφοριακό δελτίο για ενδεχόμενη επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.