Quantcast
FAZ: Μεγαλειώδη λόγια με μεγαλειώδες φόντο - enikonomia.gr
share

FAZ: Μεγαλειώδη λόγια με μεγαλειώδες φόντο

δημοσιεύτηκε:

«Μεγαλειώδη λόγια με μεγαλειώδες φόντο» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου που σημειώνει:

«Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε εκεί όπου ήθελε να μιλήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν του επετράπη» για λόγους ασφαλείας, υπενθυμίζουν καταρχήν οι συντάκτες του άρθρου: «’Ο τόπος αυτός…’. Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε (ο Εμ. Μακρόν) την έκκλησή του για τη δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτό ο Μακρόν κατέστησε εξαρχής σαφές ότι δεν εννοεί πρωτίστως την πραγματικά υπαρκτή Ελλάδα, με τους κυβερνώντες της οποίας δεν είχε πάντα τις καλύτερες εμπειρίες από το 2012 ως σύμβουλος του Μεγάρου των Ηλυσίων και ως υπουργός Οικονομίας. Με την ομιλία του την ώρα που έδυε ο ήλιος και με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη ο Μακρόν τηρούσε μάλλον περισσότερο τη γαλλική παράδοση της εξιδανίκευσης της αρχαίας Ελλάδας».



Τα μηνύματα Μακρόν και το αφήγημα Τσίπρα


Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «το μήνυμα του Μακρόν από την Αθήνα είχε αποδέκτες όλους τους Ευρωπαίους και ειδικά τους Γερμανούς λίγο πριν τις εκλογές. Στην Ευρώπη ‘η κυριαρχία, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη είναι σε κίνδυνο’, όπως είπε. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στο ότι η κριτική στην ΕΕ έχει αφεθεί στα χέρια των ‘εχθρών της Ευρώπης’».

Σύμφωνα με την FAZ ο Εμ. Μακρόν άσκησε δριμεία κριτική τόσο σε παλαιότερους έλληνες πολιτικούς που με ‘ψέματα’ και ‘απάτες’ προκάλεσαν την ελληνική κρίση αλλά και σε ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που ‘άφησαν τον κόσμο να πιστεύει ότι μπορούν να ζήσουν στην Αθήνα όπως στο Βερολίνο χωρίς να κάνουν θυσίες’. Από διακριτικότητα έναντι της καγκελαρίου Α. Μέρκελ ο Μακρόν αναφέρθηκε ελάχιστα στο πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. Κατέστησε όμως σαφές ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη δυσπιστία μεταξύ των χωρών μελών».

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα το γεγονός ότι ο Εμ. Μακρόν συνοδευόταν από πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών «ταιριάζει στο αφήγημα του Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι εάν ο Μακρόν δίνει ειδικά από την Ελλάδα το έναυσμα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, τότε αυτό δείχνει ότι ‘είμαστε στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου’.

Αυτό θυμίζει λίγο ένα σκίτσο με δυο φωτογραφίες από την επίσκεψη Ομπάμα: στην πρώτη ο Τσίπρας χαιρετά το Air Force One που απογειώνεται και ο Ομπάμα χαμογελά. Όταν απογειώνεται το αεροπλάνο φαίνεται στο διάδρομο ο Β. Σόιμπλε. Και αυτός χαιρετούσε», καταλήγει η FAZ.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.